NYHETER 2022-06-22 KL. 06:50

Regler för kickbike ska ses över på nytt

Av Linnea Andersson

I Kungsbacka skatepark begränsas åkandet av kickbike på flera sätt. Efter påtryckningar från kickbikeåkarnas föräldrar har Ung i Kungsbacka nu beslutat att reglerna ska ses över.

Regler för kickbike ska ses över på nytt
I skateparken gäller olika regler för skateboard- och kickbikeåkare. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

I december 2020 öppnade skateparken vid det nya badhuset i Kungsbacka. Den är mycket uppskattad av stadens unga, men alla åkare har inte samma rätt att vara i den. På en skylt i skateparken går att läsa att kickbike är förbjudet på ytan efter klockan 15:00 på lov och helger. Det är aldrig tillåtet att åka kickbike i den så kallade bowlen. Flera unga i staden utövar sporten trick scootering, som går ut på att göra olika trick med en kickbike. Ungdomarna och deras föräldrar är emot begränsningarna och tillsammans arbetar föräldrarna för att få till en förändring.
– Vi tycker inte att det bara ska vara vissa som får åka hur mycket de vill i parken. Alla borde kunna vara där tillsammans. I nästan alla andra skateparker i landet kan de det, säger Johanna Andersson som är förälder till en av kickbikeåkarna.
Vill ha förändring
För att få bort begränsningarna har föräldrarna skickat ett mejl till förvaltningen för kultur och fritid, som i sin tur har skickat det vidare till Ung i Kungsbacka. Hanna Schölander, enhetschef på Ung i Kungsbacka, berättar att det tidigare var vanligt att man i skateparker satte olika regler för skateboard- och kickbikeåkare. Hon var inte ansvarig chef när det beslutades om reglerna i Kungsbacka, och vill nu att de ska ses över.
– Jag har varit chef för en stor actionsporthall i Göteborg där vi satte regler efter skicklighet snarare än om man åker skateboard eller kickbike, så jag förstår föräldrarnas synpunkter. Vi vill inte utesluta utan innesluta de unga i kommunen. Därför kommer vi se över reglerna, säger hon.
Dialog med berörda
Kickbikeåkarnas önskan är att begränsningarna tas bort så snart som möjligt, så att de kan spendera sommarlovet i skateparken.
Att besluta om nya regler så snabbt kommer dock inte vara möjligt, säger Hanna Schölander. Besked om eventuella förändringar kommer förmodligen i slutet av sommaren eller början av hösten.
– Vi vill att det här ska bli så bra som möjligt, och då tror jag att det blir för tätt inpå att ha ett färdigt beslut innan sommarlovet. Det är viktigt att alla berörda får inflytande i frågan, så vi kommer fatta ett beslut i dialog med våra skateboard- och kickbikeåkare.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.