NYHETER 2022-02-26 KL. 09:00

”Regelverket stoppar nya fiskare”

Av Henrik Laurén

– Det stämmer att antalet yrkesfiskare i Sverige fortsätter att minska. Däremot stämmer det inte, som Havs- och vattenmyndigheten säger, att orsaken är stigande ålder och sjunkande lönsamhet. Orsaken finns faktiskt hos Havs- och vattenmyndigheten själv och dess regelverk.

”Regelverket stoppar nya fiskare”
"Det finns fisk och det finns efterfrågan. Men myndigheterna beviljar inte licens för nya yrkesfiskare", säger Peter Ronelöv Olsson, yrkesfiskare och ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation. Foto: SFPO/Montage

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Det säger Peter Ronelöv Olsson, fiskare på Orust med 35 års yrkeserfarenhet. I dag fiskar han inte utan är helstidsarbetande ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO.
– Ansökningsprocessen för licens och tillstånd hos Hav och vatten stoppar nya fiskare i dag. Det kan gå ett halvår utan att man får svar. Om licensen ser ut att gå vägen kommer man ändå med allehanda skäl så att ingen ska börja med fiske. Så länge det är så här får vi inga nya fiskare i Sverige, säger Ronelöv Olsson.
Han gör en jämförelse med Belgien, där det fiskas liknande volymer som i Sverige.
– Sverige har cirka 240 mil kust, Belgien har sju mil. Ändå är infiskningen i Sverige jämförlig med infiskningen i Belgien.

"David mot Goliat"
– Det kan väl inte vara meningen att Sverige ska importera 85 procent av fisk och skaldjur från länder utan krav på miljö och bestånd samtidigt som man kör ner det inhemska fisket. Vi har ett bra och hållbart fiske i Sverige, problemet är att myndigheterna ser fiske som ett miljöproblem och inte som ett bra sätt att producera mat.
– Vi gör vad vi kan för att informera om fiske och dess betydelse. Men det är Davids kamp mot Goliat, det finns starka konservativa krafter och en grön attityd hos myndigheterna, säger Peter Ronelöv Olsson.
Det är framför allt i de södra och östra delarna av Sverige som antalet yrkesfiskare minskat, bland annat beroende på torskfiskestopp i Östersjön. Enligt fiskarorganisationen SFPO har den nedåtgående kurvan för tillfället planat ut på Västkusten men återväxten är ett bekymmer.
– Det är svårt, nästan omöjligt, att få in nya fiskare på grund av Hav och vatten, säger Peter Ronelöv Olsson.
Enligt SFPO finns det både tillgång och efterfrågan på inhemsk fisk och skaldjur.
– Till exempel havskräftor fiskades endast 45 procent av kvoten 2021. Den kan fiskas hela året och har ett bra pris. Rödspätta fiskades endast 22 procent av kvoten 2021, också den har ett bra pris. Det är misshushållning att inte fiska det som folk vill ha och betala för. Det är ett allvarligt systemfel då förvaltningen inte beviljar licens till nya fiskare, säger Fredrik Lindberg, ombudsman vid SFPO.


NYHETER 2025-05-01 KL. 17:48
Premium

"Kungsbacka sämst i landet på att behålla unga"

Oppositionsrådets kritik på 1 maj

TV-klipp och nyheter

Debatt: Cynisk bostadspolitik
2025-05-01 KL. 15:00

Debatt: Cynisk bostadspolitik

Därför stannar huvudtränaren
ISHOCKEY 2025-04-30 KL. 09:00
Premium

Därför stannar huvudtränaren

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen
NYHETER 2025-04-30 KL. 07:00
Premium

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen

Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-01 KL. 10:00
Så agerar OBK efter utvisningarna
Premium | SPORT 2025-04-30 KL. 20:00
En ny röst på rallycrosshimlen
Premium | NYHETER 2025-04-30 KL. 17:00
Rapsrutan har öppnat igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.