Surkål har en lång historia och är välgörande för vår hälsa. Så här fixar du din egen surkål.
Receptet presenteras i samarbete med Björn Lantz och Kristina Mårtensson, som driver bloggen Lev Sunt.
Närmare 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmarna, mer exakt i tarmfloran. Den består av 1-2 kg olika bakterier både hälsofrämjande (probiotiska) bakterier och sjukdomsframkallande. Probiotiska bakterier är extra viktiga för att man skall vara frisk och må bra.
Syrat kål innehåller mjölksyrebakterier och stärker immunsystemet genom att främja produktion av T-celler i kroppen. Syrat kål (samt andra syrade grönsaker) innehåller också mycket C-vitamin, antioxidanter och andra nyttiga ämnen. Från syrade grönsaker tar kroppen lättare upp C-vitamin, järn, vitamin B12 och folsyra. I surkål finns också acetylkolin som reglerar blodtrycket.
Traditionen att syra grönsaker är väldigt gammal. Syftet var från början att bevara och konservera grönsakerna. Surkål och andra syrade grönsaker äter man gärna i många länder, framför allt Polen, Ryssland, Ukraina, Schweiz, Tyskland, Österrike samt i Asien.
I Sverige istället för att syra grönsaker använde man socker och salt som konserveringsmedel, därmed kan man vara tveksam till den syrliga smaken. Naturligtvis efter att ha smakat surkålet tillräckligt många gånger lär man sig att tycka om den.
Så här gör vi:
Det finns speciella lerkärl för att göra surkål i. Det går dock bra att göra surkål i en stor glasburk eller annat kärl.
Ingredienser
Vitkål
1 msk salt utan jod per kilo kål (jod försämrar fermentering)
1 dl rivna morötter per kilo kål
Tvätta yttersta lagret på kålen. Strimla det så tunt som möjligt (jag använder köksberedare, men en kniv eller mandolin/rivjärn fungerar också bra
Blanda kål, morötter och salt i en bunke. Knåda blandningen tills den börjar vätska sig (5-15 minuter).
Lägg den knådade blandningen i omgångar i det slutliga kärlet. Pressa ner ordentligt varje omgång med din hand.
Lägg längst upp en tallrik och en stor eller två mindre stenar (noggrant tvättade och sköljda med kokhett vatten) som skall tynga ner kålen. Låt det stå i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 10 - 14 dagar.
Kolla emellanåt att det inte har blivit någon typ av grå beväxning. Om det blir det beror det på att kärlet, tallriken eller stenarna inte var riktigt rengjorda. Skrapa bort det grå lagret.
När jäsningen är klar flytta över kålet i väl rengjorda glasburkar (skölj med kokhett vatten).
Ställ i kylskåp och låt stå i minst 2 veckor innan surkålet blir helt färdigt. En oöppnad burk håller surkålet fräscht i upp till ett år.
Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka
Tipsen för medelgolfaren att spara slag
Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.