NYHETER 2023-07-27 KL. 11:00

Recept: Surkål ser till att du mår bra

Av Ronny Karlsson

Surkål har en lång historia och är välgörande för vår hälsa. Så här fixar du din egen surkål.

Recept: Surkål ser till att du mår bra
I dag får du veta hur Björn Lantz och Kristina Mårtensson fixar sin egen surkål. Foto: Lev Sunt.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Receptet presenteras i samarbete med Björn Lantz och Kristina Mårtensson, som driver bloggen Lev Sunt.

Närmare 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmarna, mer exakt i tarmfloran. Den består av 1-2 kg olika bakterier både hälsofrämjande (probiotiska) bakterier och sjukdomsframkallande. Probiotiska bakterier är extra viktiga för att man skall vara frisk och må bra.

Syrat kål innehåller mjölksyrebakterier och stärker immunsystemet genom att främja produktion av T-celler i kroppen. Syrat kål (samt andra syrade grönsaker) innehåller också mycket C-vitamin, antioxidanter och andra nyttiga ämnen. Från syrade grönsaker tar kroppen lättare upp C-vitamin, järn, vitamin B12 och folsyra. I surkål finns också acetylkolin som reglerar blodtrycket.

Traditionen att syra grönsaker är väldigt gammal. Syftet var från början att bevara och konservera grönsakerna. Surkål och andra syrade grönsaker äter man gärna i många länder, framför allt Polen, Ryssland, Ukraina, Schweiz, Tyskland, Österrike samt i Asien.

I Sverige istället för att syra grönsaker använde man socker och salt som konserveringsmedel, därmed kan man vara tveksam till den syrliga smaken. Naturligtvis efter att ha smakat surkålet tillräckligt många gånger lär man sig att tycka om den.


Björn Lantz och Kristina Mårtensson.

Så här gör vi:

Det finns speciella lerkärl för att göra surkål i. Det går dock bra att göra surkål i en stor glasburk eller annat kärl.

Ingredienser

Vitkål

1 msk salt utan jod per kilo kål (jod försämrar fermentering)

1 dl rivna morötter per kilo kål

Tvätta yttersta lagret på kålen. Strimla det så tunt som möjligt (jag använder köksberedare, men en kniv eller mandolin/rivjärn fungerar också bra

Blanda kål, morötter och salt i en bunke. Knåda blandningen tills den börjar vätska sig (5-15 minuter).

Lägg den knådade blandningen i omgångar i det slutliga kärlet. Pressa ner ordentligt varje omgång med din hand.

Lägg längst upp en tallrik och en stor eller två mindre stenar (noggrant tvättade och sköljda med kokhett vatten) som skall tynga ner kålen. Låt det stå i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 10 - 14 dagar.

Kolla emellanåt att det inte har blivit någon typ av grå beväxning. Om det blir det beror det på att kärlet, tallriken eller stenarna inte var riktigt rengjorda. Skrapa bort det grå lagret.

När jäsningen är klar flytta över kålet i väl rengjorda glasburkar (skölj med kokhett vatten).

Ställ i kylskåp och låt stå i minst 2 veckor innan surkålet blir helt färdigt. En oöppnad burk håller surkålet fräscht i upp till ett år.



LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.