NYHETER 2023-05-24 KL. 07:00

Rapport om hackspett vid planerat jättebygge

Av Ronny Karlsson

Hackspettar har försenat Onsalavägen med flera år. Nu kommer rapporter om att den fridlysta fågelarten synts i närheten av det planerade jättebygget i Gräskärr. Kommunen tar rapporterna på allvar.

Rapport om hackspett vid planerat jättebygge
Rapporter om mindre hackspett i närheten av Gräskärr tas på allvar av kommunen. Under våren sade politiker ja till ett jättebygge där, men just den fågeln har försenat Onsalavägen med flera år. Skiss: Nordr.

TV-klipp och nyheter

De flesta kungsbackabor tänker direkt på Onsalavägen när de hör talas om hackspettar. Där har förekomsten av mindre hackspett bidragit till att det planerade vägbygget dragit ut på tiden rejält.

Nu har kommunen fått in rapporter om att samma fågelart synts till i Kungsbackaskogen, nära Gräskärr. Och under våren togs ett politiskt beslut om att gå vidare med ett jätteprojekt med cirka 860 bostäder i just det området.
– Generellt kan jag säga att det alltid görs en naturvärdesinventering innan vi påbörjar några projekt. Det är viktigt att vi har en biologisk mångfald kring våra städer, säger Mårten Västerdal, samhällsplanerare på Kungsbacka kommun.

Efter att rapporten om den mindre hackspetten kommit in har Västerdal haft mer kontakt med anmälaren. Han bedömer uppgifterna från personen som trovärdiga.
– Vi har haft mer kontakt, och jag funderar på att skicka ut vår kommunekolog för att titta mer på det här.

I fallet med Onsalavägen pågår nu en rättsprocess. Kommunen har fått dispens som gäller ett 70-tal djurarter, däribland den mindre hackspetten, men den dispensen har överklagats och ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen väntas först i höst.

Det är en rättsprocess som pågått i flera år, och om hackspetten finns i Gräskärr kan det förstås påverka det planerade bygget rejält.

Den plan som finns för området har politikerna sagt ja till, trots att tjänstemännen ville ha ett nej. Det handlar om 20 000 kvadratmeter där det ska kunna rymmas både runt 700 lägenheter och 160 småhus, dessutom finns plats för ett äldreboende och ett handelsområde.

Nu finns än så länge inga bevis för att den mindre hackspetten faktiskt finns även i trakterna av Gräskärr, men blotta tanken på rättsprocesser liknande den för Onsalavägen lär få många som vill genomföra byggplanerna att känna oro.
– Vi ska ta reda på mer exakt var den kan finnas. Om det är i de norra delarna av skogen är det inte samma problem. Det finns inga rapporter om mindre hackspett för det här området i Artportalen, men det skulle kunna vara en lämplig plats för fågeln, säger Västerdal.


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.