NYHETER 2023-05-24 KL. 07:00

Rapport om hackspett vid planerat jättebygge

Av Ronny Karlsson

Hackspettar har försenat Onsalavägen med flera år. Nu kommer rapporter om att den fridlysta fågelarten synts i närheten av det planerade jättebygget i Gräskärr. Kommunen tar rapporterna på allvar.

Rapport om hackspett vid planerat jättebygge
Rapporter om mindre hackspett i närheten av Gräskärr tas på allvar av kommunen. Under våren sade politiker ja till ett jättebygge där, men just den fågeln har försenat Onsalavägen med flera år. Skiss: Nordr.

De flesta kungsbackabor tänker direkt på Onsalavägen när de hör talas om hackspettar. Där har förekomsten av mindre hackspett bidragit till att det planerade vägbygget dragit ut på tiden rejält.

Nu har kommunen fått in rapporter om att samma fågelart synts till i Kungsbackaskogen, nära Gräskärr. Och under våren togs ett politiskt beslut om att gå vidare med ett jätteprojekt med cirka 860 bostäder i just det området.
– Generellt kan jag säga att det alltid görs en naturvärdesinventering innan vi påbörjar några projekt. Det är viktigt att vi har en biologisk mångfald kring våra städer, säger Mårten Västerdal, samhällsplanerare på Kungsbacka kommun.

Efter att rapporten om den mindre hackspetten kommit in har Västerdal haft mer kontakt med anmälaren. Han bedömer uppgifterna från personen som trovärdiga.
– Vi har haft mer kontakt, och jag funderar på att skicka ut vår kommunekolog för att titta mer på det här.

I fallet med Onsalavägen pågår nu en rättsprocess. Kommunen har fått dispens som gäller ett 70-tal djurarter, däribland den mindre hackspetten, men den dispensen har överklagats och ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen väntas först i höst.

Det är en rättsprocess som pågått i flera år, och om hackspetten finns i Gräskärr kan det förstås påverka det planerade bygget rejält.

Den plan som finns för området har politikerna sagt ja till, trots att tjänstemännen ville ha ett nej. Det handlar om 20 000 kvadratmeter där det ska kunna rymmas både runt 700 lägenheter och 160 småhus, dessutom finns plats för ett äldreboende och ett handelsområde.

Nu finns än så länge inga bevis för att den mindre hackspetten faktiskt finns även i trakterna av Gräskärr, men blotta tanken på rättsprocesser liknande den för Onsalavägen lär få många som vill genomföra byggplanerna att känna oro.
– Vi ska ta reda på mer exakt var den kan finnas. Om det är i de norra delarna av skogen är det inte samma problem. Det finns inga rapporter om mindre hackspett för det här området i Artportalen, men det skulle kunna vara en lämplig plats för fågeln, säger Västerdal.SENASTE TV-NYHETERNA

Förseningar väntar även idag efter urspårning
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:52

Förseningar väntar även idag efter urspårning

Här avgör skyttedrottningen derbyt
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Premium

Här avgör skyttedrottningen derbyt

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen
SPORT 2023-06-01 KL. 20:00
Premium

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.