Populärt att lägga sin röst före valdagen
Av Christina Nordwall
Valet den 11 september närmar sig och den 24 augusti öppnar förtidsröstningen. Det brukar vara många av Kungsbackas invånare som väljer att lägga sin röst i förtid.
– I Kungsbacka var det cirka 40 procent vid förra valet, vilket är en hög andel. Vi räknar med att det ska öka det här valet, säger Kristina Gudmundsson, valsamordnare.
RÖSTAR. Lenalill och Greger Reicherberg valde att förtidsrösta på Kungsmässan. "Jag brukar förtidsrösta. Det är skönt att ha det gjort", säger Lenalill.
Foto: Christina Nordwall
Orsaken bakom att många vill förtidsrösta tror valsamordnaren kan bero på att det är enkelt och lättillgängligt. En annan orsak i år skulle kunna ha med covid att göra.
– Det kanske spelar in i det här valet, att man slipper att stå i kö, säger Kristina Gudmundsson.
I kommunen finns 13 förtidsröstningslokaler för allmänheten. Därutöver finns möjlighet att rösta på samtliga elva vård- och omsorgsboenden för de som bor där. På vissa även för icke boende.
Är det något som är annorlunda i år?– Det som skiljer sig åt i år är att röstmottagarna har rätt att avvisa en person som kommer in och stör, men det är inte så vanligt i Kungsbacka, säger Kristina Gudmundsson.
Det har också genomförts förändringar för att stärka valhemligheten, alltså stärka väljarnas skydd vid själva röstmottagningen. Det ska också vara tydligare för väljana att valsedlar ska väljas och att rösterna ska göras i ordning i enskildhet. Väljare med funktionsnedsättning eller liknande ska på begäran få hjälp med detta.
Tvärsnitt av befolkningenCirka 350 personer är engagerade som röstmottagare i kommunen.
– En del till både förtidsröstning och valdag. Vi försöker blanda kvinnor och män, äldre och yngre, erfarna och nya. Det ska helst vara ett tvärsnitt av befolkningen. Det har gått bra, det är många som har visat intresse och många har varit med tidigare vid flera val, säger Kristina Gudmundsson.
För att bli röstmottagare måste man ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare, kunna räkna samt läsa och skriva svenska. Arvode utgår och röstmottagarna får genomgå utbildning.
– Dels en webbutbildning som är obligatorisk. Dessutom en utbildning kvällstid under två timmar för både röstmottagare i vallokal och förtidsröstning. Där får de som ska vara i förtidsröstningslokalerna stanna kvar lite extra eftersom de jobbar lite olika.
Hur då?– I vallokalen finns en ordförande och en vice ordförande som leder arbetet. Det finns inte i förtidslokalerna. I vallokal bockar man av i röstlängden, i förtidslokalerna har man en väljarförteckning och måste ha röstkort med.
Kungsmässan är den plats där flest väljer att förtidsrösta i kommunen.
– Det är även ett stort antal personer som förtidsröstar på Båt- och sjöfartsmuseet i Onsala och i stadshuset. Varje kommun måste ha en lokal som är öppen för förtidsröstning även på valdagen, det kan ju komma personer från andra kommuner som vill rösta. I Kungsbacka är stadshuset öppet för det. Löftadalens folkhögskola en av våra minsta förtidsröstningslokaler, säger Kristina Gudmundsson.
Är ni redo nu inför valet?– Jajamensan, vi är redo. Vi har duktiga röstmottagare som fått den utbildning de behöver och vi har det material som behövs i lokalerna.
Hur röstar du själv?– Jag förtidsröstar eftersom jag jobbar!
Information om öppettider och lokaler för förtidsröstning finns på kungsbacka.se/fortidsrosta
Barbro Nilsson och Lovisa Gudmundsson är röstmottagare i förtidsröstningslokalen på Kungsmässan. "Vi öppnade prick klockan 10 och då var det redan en svärm av folk som ville rösta", säger de.
Foto: Christina Nordwall