NYHETER 2020-10-05 KL. 08:57

Poliser kritiska till brist på samarbete

Uppfattningen om nyttan av fältsekreterare eller fältassistenter går isär.
I en magisteruppsats föreslås att Kungsbacka ska införa fältare.
Men Individ- och familjeomsorgen är emot.
– Min erfarenhet är att det inte fungerar i längden, säger Marie Christiansson, verksamhetschef för myndighetsutövning, stöd och behandling.

Poliser kritiska till brist på samarbete

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Tidigare i somras la två studenter i kriminologi, Emma Roback och Isolde Villiamsson fram sin magisteruppsats Fältassistenter – bomullen i samhällets sprickor. I den har de tittat på uppfattningarna om förebyggande och uppsökande arbete riktat mot unga i Kungsbacka.

Uppsatsen kom till på initiativ av BRÅ, brottsförebyggande rådet i Kungsbacka, med anledning av en motion om att införa fältassistenter i kommunen. (Motionen röstades ner innan uppsatsen var klar.)

Duon har bland annat intervjuat fem poliser verksamma i Kungsbacka, sakkunniga/forskare vad gäller förebyggande arbete med ungdomar samt ansvarig tjänsteman i kommunen, Marie Christiansson.

Förhör med unga


Enligt studenterna visar studien att de som jobbar direkt med unga i Kungsbacka anser att det förebyggande och uppsökande arbetet som riktar sig mot unga bör utvecklas. "Praktikerna är till stor del positiva till införandet av fältassistenter och polisanställda i kommunen hoppas på ett nära samarbete om fältassistenter införs.", skriver man bland annat.

De intervjuade poliserna är kritiska till samarbetet med socialtjänsten/individ- och familjeomsorgen och upplever enligt Roback och Villiamsson att polisen ibland får ta över socialtjänstens roll. En polis berättar om hur hen på andra orter inte fått hålla förhör utan att socialtjänsten närvarat, men att det i Kungsbacka är tvärtom. "Här har jag inte haft ett enda förhör där soc varit närvarande, med ungdom. Det är jätteskillnad. Det är sjukt." En annan polis säger att det är många gånger som hen tänkt att polisen skulle ha behövt socialtjänstens hjälp, men att det går att räkna på mindre än ena handens fingrar, antalet gånger som socialtjänsten aktivt deltagit vid ingripanden. "…de ska beredas när en ungdom bland annat ska göra kroppsbesiktning osv men de har alltid avböjt. Kanske att de varit med 2–3 gånger på 10 år”.

"Gott samarbete"


Men att det aldrig skulle finnas med personal från socialförvaltningen i samband med ingripanden mot minderåriga är inte något som Marie Christiansson håller med om.
– Jag tycker att vi har ett gott samarbete med polisen och vi möts i många situationer, vid insatser och som stöd. Vi är med vid förhör, det som står i uppsatsen är en ögonblicksbild från den polisen och inget jag vill kommentera mer, säger hon.
Samtidigt har socialförvaltningen i Kungsbacka (och på andra håll) de senare åren sett över vad man gör och vad som egentligen hör till förvaltningens uppdrag.

Marie Christiansson är den på kommunen som intervjuades för uppsatsen och hon är tydlig med att hon inte vill införa fältassistenter i Kungsbacka.
– Jag vet att det fungerar väl i en hel del kommuner, till exempel Mölndal, men jag har jobbat med det på andra ställen där det inte har fungerat. Eller rättare sagt, jag har jobbat med spillrorna av det. Min erfarenhet av fältassistenter är att det är en grupp som det är lätt att säga att vi behöver ha dem med i den eller den arbetsgruppen. Plötsligt gör de annat än vad som var tänkt från början, säger Marie Christiansson.
Hon håller med om att det till del är en ledningsfråga, däremot tycker hon inte att det är en ekonomisk fråga.
– Nej, jag tror inte på själva upplägget. Det är också väldigt sårbart med en grupp på fyra, eller kanske sex fältassistenter, som dels ska vara i skolor, dels på andra platser, jobba både dagtid och kvällstid, säger Marie Christiansson.

Läs också:

”Fältarbete lönar sig på sikt”



Talangen klar för USA-äventyr
ISHOCKEY 2025-05-23 KL. 10:11
Premium

Talangen klar för USA-äventyr

Företaget satsar i Kungsbacka:
NYHETER 2025-05-23 KL. 07:00
Premium

Företaget satsar i Kungsbacka: "Vi kallar det rum att älska"

Ny visningsträdgård med växthus, uterum och pergola

Lyckat fiskeprojekt i Veån gav en tår i ögat
NYHETER 2025-05-22 KL. 21:00
Premium

Lyckat fiskeprojekt i Veån gav en tår i ögat

Ån restaurerades - ska se ut som för 150 år sedan

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.