NYHETER 2023-01-18 KL. 12:26

Polisens insats mot gängmedlem får kritik

En medlem i mc-gänget Red Devils stoppades i Kungsbacka och blev visiterad. Nu kommer kritik mot ingripandet från Justitekanslern, som menar att insatsen bröt mot Europakoventionen.

Polisens insats mot gängmedlem får kritik
JK riktar kritik mot en polisinsats mot en medlem i mc-gänget Red Devils. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Det var i maj 2021 som polisen stoppade en medlem i mc-gänget Red Devils, som beskrivs som en undergruppering till Hells Angels och har en lokal på en gård utanför Frillesås. Polisen kontrollerade körkort och nykterhet, men valde också att visitera mannen samt göra en husrannsakan på hans fordon.

Så här motiverade poliserna sitt ingripande enligt sin rapport:
"Berörd person kan antas komma att begå brott för vilket är föreskrivet fängelse i två år och kan antas utgöra ett hot mot andras personliga säkerhet".
Mannen som stoppades reagerade redan vid ingripandet på både visitationen och genomsökningen av hans motorcykel och ärendet anmäldes senare till Justitiekanslern (JK).

JK har nu behandlat ärendet och riktar kritik mot poliserna. I bedömningen skrivs bland annat:
"Oavsett vilken uppfattning polisen haft av den aktuella mc-klubben eller av Hells Angels har det inte framkommit någon omständighet som talat för att sökanden (mannen som stoppades) skulla kunna antas ha varit på väg att begå något brott eller utgöra något hot vid det aktuella tillfället."

JK slår fast att polisen bröt mot artikel 8.1 i Europakonventionen, som bland annat tar upp respekt för enskilda individers privatliv.
Men trots det får mc-föraren inte den ersättning på 40 000 kronor han begärt. JK anser heller inte att poliserna gjort något tjänstefel i samband med insatsen.


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.