NYHETER 2021-11-05 KL. 06:40

Polisen varnar för otäcka "godisdrogen"

Av Julia Sandsten Vikberg

Det ser ut och smakar som helt vanligt godis, men det innehåller mycket stark cannabis. Tullverket gick tidigare i höstas ut och varnade för den nya livsfarliga drogen. Polisen har den senaste veckan fått flera indikationer på att cannabisgodis nu kommit till Kungsbacka.
– Om man har det hemma kan det också hamna i fel händer, säger kommunpolis Jenny Sjöström.

Polisen varnar för otäcka
Knark. Cannabisgodis som beslagtagits av Tullverket. Foto: Tullverket

TV-klipp och nyheter

I fredags larmades polisen till en ungdomsfest i Vallda där några tjejer uppgav att de hade blivit erbjudna cannabisgodis. På lördagen medtog polisen en ung person för drogtest och blev då informerade om att cannabisgodis florerade i Kungsbacka. Och i veckan påträffade polisen en annan ung person som misstänks ha brukat denna drog. Jenny Sjöström menar att detta tyder på att det här är något som florerar i Kungsbacka.

– Vi har inte tagit det i beslag. Men vid tre tillfällen den senaste tiden har vi fått till oss att det är mycket cannabisgodis i Kungsbacka, säger Jenny Sjöström.
Drogen kan vara förrädisk då den både ser ut, luktar och smakar som godis. Men inne i godiset finns stark cannabis som kan vara livsfarlig.

– Det kan exempelvis se ut som helt vanliga refreshers. Det kan vara svårt att veta hur många gram som är i varje godis, vilket ökar risken för överdosering. Eftersom att likheten med vanligt godis är identisk är det också större risk att råka få i sig substansen, genom att någon bjuder på det eller att det finns hemma och ett småsyskon eller någon annan kanske tror att det är godis och får i sig för mycket, säger Jenny Sjöström.


Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström. Foto: Anna Lindqvist


Farligare än spice

Tullverket varnade i oktober för att drogen sprids i Sverige. Tullpersonalens beslag av cannabisgodis har ökat det senaste året och man har även upptäckt att en ny typ av den som innehåller syntetiskt cannabis, vilket är mycket starkare och farligare, börjat florera.

– Den vanliga cannabisen innehåller THC som är den vanliga rusgivande substansen. Anledning till av vi går ut med varningen är att den nya varianten med syntetisk cannabis är mycket starkare. Studier visar att det är 2-100 gånger starkare än vanlig THC, säger Jenny Åberg, vid Tullverkets laboratorium.


Cannabisgodis som beslagtagits av Tullverket. Foto: Tullverket


Det syntetiska cannabisen i godiset innehåller samma typ av ämne fanns i spice, som var populärt 2014-2016 och som då orsakade allvarliga förgiftningar och även dödsfall.

– När spice var stort hade vi minst tio dödsfall per år där spice bidrog till dödsfallet. Det nya cannabisgodiset skulle jag säga kan vara farligare till och med på grund av sättet det intas. Det tas upp via magen vilket gör att det får en fördröjd effekt, det händer inget direkt och då kanske man äter lite till och så händer det fortfarande ingenting och då äter man ännu mer. Det finns en stor risk för att man överdoserar det, säger Jenny Åberg.

Enligt henne är det oklart hur utbredd den nya drogen i Sverige är men enligt henne har det beslagtagit av både tullpersonal och polisen vid flera tillfällen. Eftersom Kungsbackapolisen inte har beslagtagit cannabisgodis än vet man ännu inte vilket typ av cannabisgodis som finns i Kungsbacka. Jenny Sjöström säger att hon vill varna vårdnadshavare i Kungsbacka i ett tidigt skede för att försöka minska riskerna.

– Vi vill varna så att vårdnadshavare är observanta på det. Man kanske ska ta en diskussion hemma om att det här florerar och om att ungdomarna ska akta sig för att ta godis om de blir bjudna på det, säger Jenny Sjöström.


Fakta om cannabisgodis
Cannabisgodis ser ut, luktar och smakar som vanligt godis, men innehåller cannabis
Tullverkets beslag av cannabisgodis har ökat betydligt det senaste året. Mellan januari och oktober i år beslagtogs 46 kilo av detta.
Under hösten har en ny typ av cannabisgodis med syntetisk cannabis börjat spridas.
Den nya typen cannabisgodis är betydligt starkare och farligare. Tullverket bedömer att det finns en stor risk för överdos.
Den nya varianten cannabisgodis innehåller samma typ av ämne som fanns i spice, som orsakade allvarliga förgiftningar och dödsfall under åren 2014-2016.
I våras fick skolelever i södra London akut vård efter att de ätit cannabisgodis.
Källa: Tullverket

TV-klipp och nyheter

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten
HANDBOLL 2024-10-03 KL. 21:37
Premium

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten

HK Aranäs smakstart på säsongen fortsätter efter ny skalp

Andreas återskapar färg i historiska bilder
KULTUR & NÖJE 2024-10-03 KL. 20:30
Premium

Andreas återskapar färg i historiska bilder

Ställer ut kolorerade bilder från sina samlingar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-05 KL. 07:59
Kommunen: "De har fått återkoppling"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.