NYHETER 2022-11-05 KL. 17:40

Polisen: Två av tre A-traktorer trafikfarliga

Av Julia Sandstén Vikberg

Under höstlovsveckan gjorde polisen i Halland och Västra Götaland en samlad insats mot A-traktorer där 300 fordon kontrollerades. Två tredjedelar av dessa visade sig vara ombyggda eller ha brister som är trafikfarliga. Flera A-traktorer var även trimmade.

Polisen: Två av tre A-traktorer trafikfarliga
Polisen har gjort en samlad insats mot A-traktorer i Halland och Västra Götaland. Arkivfoto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Norra Halland har tidigare rapporterat om att Polisen i region Väst beslutade om att man skulle göra en gemensam insats mot A-traktorer efter den senaste tidens A-traktorolyckor där ungdomar dött. Insatsen gjordes under höstlovsveckan och totalt genomfördes 300 kontroller på olika håll i Halland och Västra Götaland. Två tredjedelar av A-traktorerna som kontrollerades var ombyggda eller hade brister som är olagliga och trafikfarliga skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande.
– Lite förenklat kan man säga att om man bygger om en A-traktor alltför mycket så förändras klassningen. A-traktorn räknas inte längre som en traktor, utan som en vanlig bil, säger Hans Qvant, trafikpolischef i Halland, i pressmeddelandet.
Vid de fallen där A-traktorerna hade ändrats så mycket att de inte längre uppfyller kraven som ställdes när den första gången inregistrerades efter ombyggnad, fick de ett föreläggande om registreringsbesiktning. Ett antal A-traktorer, som hade enklare brister med exempelvis belysning eller däck, fick föreläggande om kontrollbesiktning.

Har trimmats
Vid flera av kontrollerna upptäckte polisen även att tekniken i A-traktorer hade manipulerats på ett sätt som gör att de kan framföras i en högre hastighet än tillåtet, vilket för A-traktorer är max 30 kilometer i timmen.
– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorerna, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkontroll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Hans Qvant i pressmeddelandet.
Polisen har i de här fallen skrivit en polisanmälan och omhändertagit körkortet, i avvaktan på Transportsstyrelsens beslut om återkallande av körkort, samt kontaktat föräldrarna. I förlängningen kan brottet leda till dagsböter.
Polisen vill nu skicka en uppmaning till föräldrarna.
– Engagera er i vad era ungdomar gör och tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer! Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil. Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, säger Hans Qvant i pressmeddelandet.

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.