NYHETER 2022-01-28 KL. 19:45

Pandemin kan leda till större alkoholproblem

Av Sofia Hedberg

Ensamhet är något som påverkar hälsan och livskvalitén i allra högsta grad. Pandemin har förvärrat situationen och många äldre upplever att deras sociala kontakter har begränsats rejält. Anonyma Alkolister, AA, i Kungsbacka och Varberg befarar att alkoholism bland äldre som en konsekven av pandemin kommer uppenbara sig i först i efterhand.

Pandemin kan leda till större alkoholproblem
Pandemin har gjort att vissa grupper hamnat i situationer där det kan bli för mycket alkohol. Foto. Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Pandemin har inneburit begränsade sociala kontakter och sammanhang för alla i samhället men i synnerhet för alla äldre. För vissa pensionärer var AA-möten ett av få, eller deras enda, sociala sammanhang innan pandemin. Anonyma Alkoholister i Kungsbacka och Varberg är oroliga för att begränsningen av sociala kontakter och isolering göra att äldre utvecklar eller faller tillbaka i alkoholism.
I både Kungsbacka och Varberg har pandemi och restriktioner krävt förändringar i verksamheten. Vid andra vågen, när restriktionerna med maxantal personer började gälla, fick antalet platser på mötena begränsas. Nu sätts samma restriktioner in igen. Trots det blir ingen som kommer dit utan möte.
- Om det dyker upp för många får en del av oss helt enkelt ta en promenad och ha ytterligare ett möte efter ordinarie mötestid. Ingen som är i behov av möte ska bli utan, säger Uffe som regelbundet går på AA-möten.

Under pandemin har Anonyma Alkolister börjat med möten över zoom vilket har ökat antalet deltagare i verksamheten.
- Jag tror att tröskeln är lägre för nykomlingar att delta i ett möte via zoom, det kan kännas enklare än att gå till ett fysiskt möte. Det är jättepositivt att vi når fler på det sättet, en oväntad och positiv effekt av pandemin, säger Elisabeth som även hon går på möten regelbundet.
Trots extrainsatta möten och möten via video finns det en grupp som faller mellan stolarna. De äldre som inte kan den teknik som videosamtal innebär.
För en nykter alkoholist kan AA-möten vara det som håller dem ifrån ett återfall.
- För mig och många andra ser det ut så att man först slutar gå på möten, sedan slutar man höra av sig, sen är man på flaskan igen. Jag är orolig att det händer för många äldre just nu, säger Uffe.
- När någon frågar mig om jag är orolig över pandemin brukar jag svara att jag har en annan dödlig sjukdom, alkoholismen. Den är minst lika farlig för mig så jag behöver mina möten och mina sociala sammanhang. Jag vill uppmana alla att ringa sina äldre, det sociala och gemenskapen är nyckeln till ett friskt och nyktert liv, säger Elisabeth.






TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.