NYHETER 2022-01-12 KL. 11:45

Ovetande vd döms för bokföringsbrott

Av Elisabeth Däljemar

47-åringen från Kungsbacka trodde han var suppleant i styrelsen för ett bygg- och fastighetsbolag och struntade därför i att bokföra affärshändelser värda 1,7 miljoner kronor i bolaget. I själva verket var mannen dock företagets vd. Nu döms han för grovt bokföringsbrott.

Ovetande vd döms för bokföringsbrott
En ovetande vd har dömts för bokföringsbrott. Foto: Arkivbild.

TV-klipp och nyheter

Det var i början av oktober 2017 som en företagarbekant till 47-åringen bad honom om hjälp med det praktiska kring ett aktiebolag i fastighetsbranschen.
Företagarkompisen hade för avsikt att bo utomlands ett tag och i anslutning till det behövde han någon som kunde ta emot aktiebolagets post i Sverige.
Under vad som av 47-åringen uppfattades som tidspress skrevs ett avtal om att 47-åringen skulle gå in som suppleant i det aktuella aktiebolagets styrelse. Undertecknandet skedde vid en träff i företagarens garage och 47-åringen hann bara ögna igenom papperen som skulle skrivas under.

Blev ansvarig

Därför insåg han aldrig att rollen han åtog sig egentligen var jobbet som bolagets verkställande direktör. En titel som innebar att han bland annat blev ansvarig för bolagets ekonomi – och bokföring.
Fortsatt helt ovetande missade 47-åringen mellan oktober och december 2017 att bokföra in- och utbetalningar på aktiebolagets bankkonto till ett sammanlagt värde av 1,7 miljoner.
Att han åsidosatt sin bokföringsskyldighet uppdagades då aktiebolaget, som var verksamt i bygg- och fastighetsbranschen samt även sysslade med flyktingmottagning och rumsuthyrning, försattes i konkurs i februari året därpå.
Det inträffade anmäldes till Ekobrottsmyndigheten och 2 år och 8 månader senare, i oktober 2020, åtalades 47-åringen för grovt bokföringsbrott.
Under rättegången nekade mannen till brott, med hänvisning till att han helt enkelt inte känt till att han varit vd för bolaget. Det var först när det började komma brev från Kronofogden han sade sig ha börjat ana att något inte var som det skulle med hans bolagsengagemang.

Tjänade inget
Genom att hävda att han saknat uppsåt, och att han inte tjänat något på sitt slarv med bokföringen hoppades han bli frikänd.
Tingsrätten ansåg visserligen inte att 47-åringens uppgifter helt gick att avfärda. Men då han i vart fall borde ha sett till att informera sig om vad hans bolagsuppdrag egentligen gick ut på, mer i detalj, ansågs han ändå ha gjort sig skyldig till ekobrott.
Att det var tredje gången han stod inför rätta för just bokföringsbrott gjorde också sitt till.
2004 dömdes 47-åringen till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott efter att han slarvat med bokföringen i sin enskilda firma. 2020 var det dags igen. Då fick han villkorlig dom för tre fall av bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen.
Straffvärdet för det grova bokföringsbrott han nu dömts för beräknades först till 6 månaders fängelse. Men eftersom tingsrätten ansåg att det finns särskilda skäl till att avstå från en fängelsedom, väljer man istället att straffa den ovetande vdn med villkorlig dom, 160 timmars samhällstjänst och 3 års näringsförbud.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.