NYHETER 2023-11-14 KL. 17:30

Olika domar för elever som filmade misshandel

Av Ronny Karlsson

De båda eleverna filmade samma misshandel. Nu har tingsrätten friat en av eleverna, medan den andra döms för medhjälp till misshandel.

Olika domar för elever som filmade misshandel
En elev frias och en annan fälls efter att ha filmat en misshandel. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Det var i mars som som elever på en skola i Kungsbacka hamnade i bråk. Det är klarlagt att en elev misshandlades med slag och sparkar mot huvudet och efter händelsen hade drabbats av näsblod samt fått svullnader på kinden och en bula i huvudet.

Men något åtal för själva misshandeln blev det aldrig. Detta på grund av att den person som utförde misshandeln var under 15 år.

I stället åtalades två elever som hade fyllt 15 år och brottsrubriceringen var då medhjälp till misshandel. Detta efter att de båda hade filmat misshandeln.

Nu har tingsrätten kommit med sina domar och då visar det sig att en av eleverna som filmade frias, medan den andra eleven döms för medhjälp till misshandeln.

De båda eleverna har filmat med samma mobilkamera, men trots det görs alltså olika bedömningar. I sin dom skriver tingsrätten att personen som först filmade frias bland annat för sina försök att avbryta misshandeln efter att filmandet togs över av den andra eleven. Den friade eleven filmade dessutom bara en kort sekvens av misshandeln.

Eleven som nu döms ska ha filmat en längre sekvens, och dessutom ha stoppat en annan elev från att avbryta misshandeln.

Domen bestämdes till ungdomsvård. Dessutom ska den dömda eleven betala skadestånd på 16 400 kronor till den elev som misshandlades.



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.