NYHETER 2021-12-19 KL. 16:00

Ökad risk för inbrott i jul

Av Elisabeth Däljemar

Du tror kanske att du går säker. Men en erfaren inbrottstjuv känner lätt igen tecknen som visar att du inte är hemma under jul- och nyårsfirandet. Att du firar hemmavid spelar ingen roll. En del helgfirare får till och med påhälsning fastän de bara är borta några timmar på jul- och nyårsafton.

Ökad risk för inbrott i jul
Under julen ökar risken när det gäller inbrott i hemmet. Foto: Pixabay.

Antalet inbrott som förövas när det är som mörkast, under jul- och nyårshelgen, blir allt fler. I fjol ökade antalet inbrottsstölder med 7 procent, nationellt sett.
Hårdast drabbade var de boende i polisregion Öst i vilket Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län ingår. Där ökade antalet inbrott med extrema 61 procent. I polisregion Mitt (Gävleborg, Västmanland och Uppsala) var de boende nästan lika hårt ansatta, med en 44-procentig ökning av antalet bostadsinbrott.
Det finns visserligen ljuspunkter. I vår egen polisregion Väst (Halland och Västra Götaland) minskade faktiskt bostadsinbrotten med 7 procent, från 1 346 stycken under perioden december 2019-januari 2020 till 1 249 stycken under samma period 2020-2021.
Under samma tid minskade även antalet inbrott i polisregion Stockholm, i vilken Stockholms och Gotlands län ingår, med hela 20 procent.
Men att inbrottsstölderna minskade något i fjol betyder inte att vi kan slappna av inför de kommande helgerna. Vi måste, precis som vanligt, räkna med att inbrottsstatistiken under de närmaste veckorna kommer att skjuta i höjden rejält, jämfört med vad vi är vana vid till vardags.
I vintermörkret och kylan kan inbrottstjuvarna operera ostört på många platser vilket gör jul- och nyårshelgerna till två av årets i särklass mest inbrottstäta långhelger.
Ett säkert sätt att skydda sina värdesaker från stöld är att förvara dem bakom lås och bom.
– Jag rekommenderar att skaffa ett säkerhetsskåp till hemmet för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, men också för att slippa vara orolig, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.Så skyddar du dig mot inbrott
Den som inte har plats för ett kassaskåp hemma står dock inte helt skyddslös. Certifierade lås på ytterdörren, altandörren och fönstren är en annan säkerhetsåtgärd som brukar löna sig.
Det finns även en del andra knep man kan ta till för att, om inte helt lura tjuven, så i vart fall göra den som funderar på att bryta sig in tillräckligt osäker på om någon är hemma för att tänka om:
Tala om för grannar som är hemma att du ska bort så att de kan hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet.
Lämna lite stökigt hemma när du åker bort. Städa inte undan för mycket. Låt lite disk och kläder ligga framme.
Installera timer på några lampor i huset så att de tänds när mörkret faller. Ett hus som står helt nedsläckt, kanske flera dygn i sträck, är en tydlig signal till tjuven om att det är fritt fram.
Räkna med att tjuven vet var man ska leta efter värdesaker och ID-handlingar. Om möjligt: lås in allt sådant i ett säkerhetsskåp. Tänk på att det inte finns några ”bra ställen” som tjuven inte hittar. Erfarna inbrottstjuvar brukar kunna vända upp-och-ned på ett helt hem på nolltid.
Skaffa en digital brevlåda så att inte onödigt mycket post samlas i din brevlåda, och se till att ha en låsbar brevlåda som ingen obehörig kan ta post ifrån eller undersöka närmare i jakt på tecken på att du för tillfället inte tömmer den dagligen.
Om du bor i lägenhet: montera en låskåpa eller säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren, så att tjuven inte kan låsa upp din ytterdörr med en ”slunga” genom brevlådeinkastet.
Källa: SSF, Stöldskyddsföreningen


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-