NYHETER 2022-08-17 KL. 07:00

Odlingsförening söker stöd för att växa

Av Christina Nordwall

Kungsbacka tillsammansodling har god chans att få Leader-pengar i projektstöd. Men för att det ska gå i lås måste föreningen har ett visst eget kapital.
– Vi är en nystartad ideell förening med 15 betalande medlemmar. Vi har inget upparbetat kapital och har undersökt om vi kan ta banklån men vi får inte låna pengar, säger Sara Alpsten, ordförande.

Odlingsförening söker stöd för att växa
Sara Alpsten är ordförande i Kungsbacka tillsammansodling. Arkivfoto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Projektstödet är på 885 000 kronor och ska gå till Kungsgärdets byaodling, ett treårigt projekt som förenklat kan beskrivas som en uppskalning av den nystartade tillsammansodlingen på Kungsgärdet.
– Om det finns intresse för stadsnära odling vill vi kunna skala upp redan från början. Vi beräknar att vi blir 30–40 odlare och vi ska kunna var tio personer samtidigt på odlingen. Pengarna ska gå till saker vi anser behövs till odlingen för att den ska vara öppen och tillgänglig för alla, säger Sara Alpsten.
Vem som helst ska kunna vara med och odla oavsett ekonomi och bostadssituation och därför krävs vissa saker, menar föreningen.
– Tunnelväxthus där vi kan driva upp plantor och använda under säsong för att kunna odla allt som ska odlas på plats så att alla har samma förutsättningar. Låsbar förvaring av redskap på plats, en social yta under tak, möjlighet att samla regnvatten och pumpa upp vatten, elförsörjning och att kunna skydda odlingsplatsen från skadedjur är några av de stora sakerna, säger Sara Alpsten.
Dessutom behövs etableringsmaterial, hållbara redskap, krukor, täckdukar och en hel del annat. En ambition är också att kunna erbjuda expertföreläsningar för att sprida kunskap och arrangera olika aktiviteter.

Bett om hjälp
Föreningen har gjort en detaljerad budget men för att få loss projektstödet kräver Jordbruksverket ett eget kapital på 20 procent som säkerhet. Pengar som föreningen inte har. Därför har man vänt sig till kommunen för att be om hjälp.
– Ja, vi har skrivit till kommunen för att se om vi kan få ett lån, kommunal borgen eller någon typ av föreningsutvecklingsbidrag, säger Sara Alpsten.
Nu väntar föreningen på svar från kommunen och vad som händer annars återstår att se.
– Vi kan fortfarande driva tillsammansodling men då får man själv finansiera det man behöver och då kanske vi tappar medlemmar som inte har råd.
Tills vidare har föreningen kört i gång med det som medlemmarna mäktat med tidsmässigt och har avvaktat med att göra stora investeringar.
– Vi väntar också på ett bygglovsbesked som bör komma i slutet av augusti. Om vi inte får Leader-pengarna genomför vi inte projektet utan driver odlingen för oss själva. Då lägger vi inte pengar på föreläsningar och vidareutveckling till exempel, säger Sara Alpsten.

Allt ätbart
Marken som föreningen arrenderar är på 5500 kvadratmeter och förhoppningen är att kunna odla allt ätbart som går att odla i Sverige. Sara menar att kunskapen de fått med sig sedan starten i våras är värdefull.
– Det känns som allt vi odlat har funkat och vi har inga skadeangrepp från larver och sniglar. Vi har ett överflöd av kål i år och där kanske vi tänker satsa på andra sorter nästa år. Tanken är att odla sådant som inte kräver att vi är där dagligen utan kanske två, tre gånger i veckan, säger Sara Alpsten.



TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.