NYHETER 2023-02-01 KL. 18:00

Nya skolan börjar ta form – firades med taklagsfest

Av Anton Lorentzson

Taket är på plats på den kommande Skårbyskolan i Björkris. Det firades såklart med en taklagsfest som innehöll en rundvandring i byggnaden, fika och tal från bland annat projektledare och ordföranden i nämnden för Service.

Nya skolan börjar ta form – firades med taklagsfest
Skårbyskolan firade att taket är på plats med en taklagsfest. Skolan beräknas stå klar till hösten 2023. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Det stora bygget i Björkris, det som ska bli den nya Skårbyskolan, har pågått sedan januari 2022. Under onsdagen var det dags för taklagsfest eftersom just taket på byggnaden nu är på plats. Ett gäng personer med gula västar och röda skyddshjälmar fick möjligheten att gå runt i byggnaden, eller snarare byggnadens skelett som det är just nu. Paul Dexell, projektledare på kommunen, och Peter Johansson, kommunens ombud, ledde hopen människor och berätta i detalj vad varje del i byggnaden skulle innehålla.

"Små skolor i skolan"

Skolan är 11 000 kvadratmeter stor, är byggd i fyra våningar och har plats för cirka 600 elever. På markplan finns kök och matsal samt tekniksalar där ämnen som slöjd och hemkunskap ska hållas och delas av alla elever. Plan två och tre består av tre så kallade "hubbar" vardera. Varje "hubb" innehåller tre lärorum, ett sidorum och ett lärarrum. Det blir klassernas "hem" skulle man kunna säga.
– Det blir som små skolor i skolan. Det blir som en trygg bas för både elever och lärare och det är det som är koncept-tanken. Det finns också alltid en vuxennärvaro eftersom det finns ett lärarrum i varje "hubb", säger Maria Eriksson, verksamhetschef för Förskola och Grundskola, på rundvandringen.


Sporthallen kommer vara tillgänglighetsanpassad och ha plats för 300 åskådare. Foto: Anton Lorentzson


Utöver skolan byggs det också en fullstor, tillgänglighetsanpassad sporthall med läktare där 300 personer får plats. Dessutom ska det bli en stor och aktiv skolgård med inbjudande och trygga ytor. Paul Dexell berättar mer om skolan:
– Det är en genomtänkt skola redan från början. Det blir en ljus skola med stora fönster och med en aktiv skolgård. Där kommer vi bygga en multiarena för basket och fotboll, det kommer finnas en löparbana. Vi ligger bra i fas och det har gått bra trots pandemi och andra saker som sker i omvärlden. Vi vill göra rätt från början, skolan ska ju stå rätt länge och kostar en del pengar, säger han.

240 miljoner kronor för att vara exakt.
– Men vi får mycket för pengarna. Kungsbacka växer och vi bygger för att möta efterfrågan. Här i Björkris kommer det byggas fler bostäder och när de är klara så är skola och förskola redan på plats. Det känns roligt, säger Fredrik Hansson (C), ordförande i nämnden för Service.

Nöjda rektorer
På rundvandringen och det efterföljande fikat fanns två av skolan framtida rektorer. Christina Heed som kommer vara rektor för mellanstadiet och Jenny Petersson som kommer vara en av två rektorer för högstadiet. De var mycket nöjda.
– Det är fantastiskt roligt. Det ser så stort ut på utsidan, men känns inte så stort när man är här inne och det är positivt. Jag har också haft äran att få vara med från början i hela projekteringsfasen. Det har varit en jätterolig process, säger Christina Heed.
Jenny Petersson fyller i:
– Det är en ändamålsenlig skola. Vi har goda förutsättningar att få vara en liten skola i en stor byggnad. Det har man tänkt till kring. Det känns anpassat för att kunna ha varierade undervisningsformer.

Skolan byggs av kommunens entreprenör Flodéns och beräknas stå klar när skolan drar igång till hösten. 2025 ska också en förskola stå klar i anslutning till skolan.


Efter rundvandringen bjöds det på smörgås och kaffe. Foto: Anton Lorentzson


Idrottshallen från läktarplats. Foto: Anton Lorentzson
Paul Dexell, projektledare för kommunen, och Peter Johansson, kommunens ombud, ledde rundvandringen. Foto: Anton Lorentzson
Förvaltningschefen för Förskola och Grundskola var med på taklagsfesten. Foto: Anton Lorentzson
Ordföranden för Servicenämnden, Fredrik Hansson, höll tal. Foto: Anton Lorentzson
Christina Heed och Jenny Petersson kommer vara rektorer på skolan i framtiden. Foto: Anton Lorentzson
Gula västar och arbetshjälmar behövdes på bygget. Foto: Anton Lorentzson
Överblick över den framtida skolgården. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.