NYHETER 2021-12-19 KL. 18:00

Nya restriktioner sätter press på krögarna

Av Christina Nordwall

Det kan bli hårdare restriktioner om smittspridningen fortsätter att öka. Vid besök på restaurang kan det bli aktuellt med vaccinationsbevis. På Ostindiska Ölkompaniet hoppas man slippa ett alkoholförbud likt det som införts i Norge.

Nya restriktioner sätter press på krögarna

– Alkoholstopp, då kan man stänga ner eller bara köra lunch. Att ha ett ölkompani och inte få servera öl kommer inte dra många, säger David Staffas, ansvarig på Ostindiska Ölkompaniet.
Han säger att december inte är den bästa restaurangmånaden i vanliga fall, om man inte serverar julbord, men märker ändå en ökad oro bland folk.
– Vi har sett en nedgång och märker att folk är oroliga och drar sig för att gå ut.
Ostindiska ölkompaniet har fortfarande kvar möblering med avstånd som tidigare rekommenderades. Nu har även varningsskyltar med uppmaningar om att hålla avstånd och så vidare kommit upp igen.
– Vi får se nästa vecka hur det blir om vi ska behöva kolla covidpass. Vi förstår att det måste göras något men det beror också på hur det införs. Vi hade nog hoppats på någon slags kompensation. Det kommer att bli personalkrävande, vi måste ha en anställd som ska kolla leg och covidpass, säger David Staffas.

Vidtagit åtgärder

På Restaurang Ester har man redan vidtagit åtgärder för att placera gästerna på lagom avstånd från varandra.
– Vi har haft den möjligheten eftersom vi har en stor restaurang. Vi har inte behövt ta in färre gäster, det har flutit på bra, säger Aziz Acar.
Han märker att folk är allmänt försiktiga, till exempel har företag som bokat julbord fått sitta för sig själva i egen avdelning. Andra har valt att avboka helt.
Ett alkoholstopp skulle naturligtvis vara förödande men däremot ser Aziz Acar positivt på att det kan bli krav på vaccinationsbevis för covid-19 för att gå på restaurang.
– Jag tror det är bra och hade förväntat mig att det skulle införas tidigare. Vi har ju nattklubb också och där har covidbevis fungerat smidigt. Folk är upplysta. Alla måste hjälpas åt, alla måste ta vaccinet, säger han.
Redan tidigt under pandemin började Restaurang Ester erbjuda take away och det har man fortsatt med.
– Ja, det har vuxit och man kan få take away från hela menyn. Det går att både beställa och betala hemifrån, säger Aziz Acar.

Stora ytor

På Säröhus har man hållit fast vid de rutiner som infördes i samband med pandemin.
– Vi har stora ytor så det går att undvika trängsel, det finns möjlighet att tvätta händerna och så vidare. Många av våra gäster är också utomhus mycket, många har bokat vandringspaket under pandemin. Vi har också infört tidsbokning för gästerna vid frukost och minskat antal gäster i spa-avdelningen. Enligt de omdömen vi fått av våra gäster känner de sig trygga med våra åtgärder, säger Marianne Carlson, hotellchef på Säröhus.
Under december har en del konferenser bokats av men det har inte varit några markanta avbokningar när det gäller privata gäster.
– Däremot är det svårt att se hur många som undviker att boka och vi blir oroliga när konferenser börjar bokas av. Vi har kunnat behålla vår personalgrundstyrka och nu är det full fart på att nyrekrytera. Vi hoppas kunna behålla de vi rekryterar nu.

Den 8 december infördes nya rekommendationer för att bromsa den ökade smittspridningen av covid-19. Det handlar om att undvika trängsel, bära munskydd i kollektivtrafiken. Inom hälso- och sjukvård samt vård- och omsorgsboenden ska munskydd användas. För att undvika att trängsel uppstår ska den som driver ett serveringsställe se till att trängsel undviks till exempel genom att begränsa antalet besökare, möblera om eller markera avstånd. Det kan bli aktuellt att behöva uppvisa vaccinationsbevis vid besök på restaurang och gym. Ett förslag är skickat på remiss.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-