NYHETER 2021-12-29 KL. 15:45

Nya pyrotekniken oroar polisen inför nyår

Av Elisabeth Däljemar

Bangers som smugglats in från utlandet oroar polisen inför den stundande nyårshelgen. Beslagen hos tullen är i år rekordstora.

Nya pyrotekniken oroar polisen inför nyår
Polisens presstalesperson Peter Adlersson varnar för den farliga fyrverkeritrenden med bangers. Foto. Montage från pressbilder.

Det är på nyhetssajten GöteborgDirekt som Tullverket slår larm om att beslagen av pyroteknik ökat stort. Under 2021 har inte mindre än 19 000 fyrverkeripjäser tagits i beslag vid våra gränser. Det är rekordmånga. Att tre av fyra beslagtagna fyrverkerier utgörs av så kallade bangers – en mycket kraftig sorts smällare – skapar extra stor oro inför årets nyårsfirande.
Bangers låter kanske oskyldigt. Men en del av de kraftiga smällarna är lika potenta som handgranater. Av det 60-tal sprängningar som exempelvis hanterades av polisen i Malmö under 2017 orsakade Cobra 8 uppskattningsvis minst hälften.
– Bangers har ökat mycket och det handlar ofta om Cobra 8, som kan göra mycket stor skada, berättar Annika Carlsson, chef för kemigruppen på Nationellt forensiskt centrum – NFC.
Att ”användningsområdet” för bangers befaras kunna utökas till nyårsfirande, beror delvis på att pjäserna är lätta att använda.
– Cobra 8 är inte särskilt stora, innehåller cirka 100 gram finmalen knallsats och kan ge förödande effekt, säger Anna Nilsson. Tyvärr är de lätta att använda och vi ser dem allt oftare här på NFC, säger Anna Nilsson som har 30 års erfarenhet av arbete med explosivämnesundersökningar vid bland annat NFC.
Polisen förbereder sig på en stökig helg. Samtidigt hoppas man att de som gillar att fira in det nya året med raketer och smällare ska ta till sig varningarna – för bangers, men också för ”vanliga” nyårsraketer och smällare.
– Det brukar vara ganska mycket smällare, raketer och annat bängel kring nyår, och fler tullbeslag av bangers kommer att leda till att fler kan få för sig att fira nyår med bangers. Men man ska veta att bangers är kraftiga grejer som kan ställa till stor skada. Det är inga små smällare vi pratar om, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid Polisen i Västra Götaland.
– Även raketer som viker av från sin förväntade bana, framförallt i tätbebyggt område, kan vara väldigt farliga. Så man ska vara 18 år, nykter och väldigt försiktig om man ska fira med egna fyrverkerier därhemma. Att man väljer område för avfyrandet med omsorg och begränsar mängden fyrverkeripjäser är också viktigt. Men allra bäst är om man firar nyår med att besöka ett organiserat fyrverkeri och avstår helt från att skjuta egna raketer, avslutar han.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-