NYHETER 2022-01-27 KL. 08:30

Nya polisbilar får grönt ljus – med vissa undantag

Av Julia Sandsten Vikberg

De nya polisbilar, med kameror som kan filma 360 grader och annan ny teknik, får nu grönt ljus av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Dock med flera förmaningar. Och i civila polisbilar rekommenderas tekniken inte i nuläget.

Nya polisbilar får grönt ljus – med vissa undantag
Det är oklart när de nya polisbilarna kommer att rulla på våra vägar. Foto: Volvo Cars

Den nya generationens polisbilar är utrustade med ett nytt radarsystem som kan mäta andra bilars hastigheter, med kameror i alla riktningar som gör det möjligt att filma 360 grader och en kamera med ljudupptagningsförmåga i bilen.
Produktionen av de nya bilarna, som bland annat ska rulla på Hallands vägar, pågår och de har redan börjat testas i vissa delar av landet utan den nya tekniken. För det har länge varit ovisst om tekniken bryter mot svenska integritetsskyddslagar. IMY har därför granskat detta och nu har myndigheten lämnat sitt förhandsyttrande till polismyndigheten. Där framkommer det att den nya tekniken kan användas. IMY ger dock polisen flera råd inför användandet.
– De håller med oss i många områden. Men de har haft några synpunkter på hur vi ska hantera kamerorna, säger Johan Björkman, jurist hos Polismyndigheten.
Bland annat råder IMY att polisen ska ha utbildningar i tekniken och ha tydliga instruktioner för när en inspelning får aktiveras. Polisen borde även ta fram en särskild vägledning för hur när en inspelning får aktiveras i miljöer där politiska, religiösa, sexuella eller fackliga aktiviteter utövas. Kamerorna bör även ha en teknisk spärr som begränsar inspelningstiden. Polisen hade även planerat att använda kameror i civila polisbilar men IMY tveksamma till om kraven i kamerabevakningslagen uppfylls i nuläget.
– De har tittat övergripande på förutsättningar för undantag från informationsplikten enligt kamerabevakningslagen för civila polisbilar och i dagsläget ser de att till dess att det har kommit in en ansökan om undantag kan de inte säga vilken bedömning de gör i frågan, säger Johan Björkman.
Enligt honom kommer man nu arbeta vidare med det här. När de nya polisbilarna kommer sättas i drift är i nuläget oklart.
– Vi kommer nu gå igenom det här och komplettera med det som vi behöver komplettera och titta så att utbildningen innehåller det den ska innehålla, säger Johan Björkman.


SENASTE TV-NYHETERNA

Elevrådets kamp för duschar gav resultat
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:00
Premium

Elevrådets kamp för duschar gav resultat

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte
NYHETER 2023-05-29 KL. 19:00
Premium

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte

Digital katt på försök inom äldreomsorgen
NYHETER 2023-05-29 KL. 16:00

Digital katt på försök inom äldreomsorgen

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff
NYHETER 2023-05-29 KL. 12:45

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff

Man döms för misshandel under fotbollsmatch
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:00

Man döms för misshandel under fotbollsmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.