NYHETER 2023-03-15 KL. 17:00

Nya förskolan växer fram – firades med taklagsfest

Av Anton Lorentzson

När taket på en ny byggnad lagts på så är kutymen att bjuda på taklagsfest. Det var precis det som skedde på onsdagen på Nya Klockaregårdens förskola. Rundvandring, tal och smörgåstårta stod på menyn.

Nya förskolan växer fram – firades med taklagsfest
Jimmie Andersson, kommunens projektledare, och Nicklas Böregård, Peabs platschef, talade innan det var dags för smörgåstårta. Foto: Anton Lorentzson

I augusti togs 2022 togs det första spadtaget till det som kommer bli Nya Klockaregårdens förskola i Frillesåsen. På onsdagen firades det att taket lagts på plats. Förskolan byggs för att möta det ökade behovet av förskoleplatser. I dagsläget går barnen i en paviljonganläggning precis bredvid bygget, men vid nästa årsskifte är det dags för inflytt.
– Då kommer paviljonganläggningen att demonteras eftersom vi ska bygga den här förskolans utemiljö på den platsen. Vi har sagt att utemiljön ska stå klar den 5 juli -24, men förhoppningsvis är den klar tidigare. Innan dess får barnen en provisorisk lekyta, säger Jimmie Andersson, projektledare inom bygg på Kungsbacka kommun.

Den nya förskolan är den första förskolan i kommunen som byggs enligt ett satt koncept från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ramavtal. Den byggs av moduler med fasader i trä och med låg energiförbrukning.
– Konceptet bygger på den senaste forskningen inom det mesta, som till exempel hållbarhet. Det fanns åtta val som passade just detta projektet och det här är koncept D, alltså att det finns plats för 160 barn, säger Jimmie Andersson.

Förskolan är på 1600 kvadratmeter och får tolv avdelningar fördelat på två våningar. Byggare är Peab.
– De hade en bra lösning helt enkelt. Ett hus som består av tre klossar som man kan haka i varandra och på så sätt anpassa efter tomten och hur man vill ha det. Dessutom är det ett företag som bygger med bra energivärden.


Taket är pålagt på Nya Klockaregårdens förskola. Det firades med taklagsfest. Foto: Anton Lorentzson


Efter rundvandringen var det dags för tal och smörgåstårta. Talare var Jimmie Andersson, Peabs platschef Nicklas Böregård och Fredrik Hansson, ordförande i nämnden för förvaltningen för Service.
– Vi är nöjda med det samarbete vi har med Peab och det är jättekul att vara här på taklagsfest. Nu ser vi fram emot slutprodukten längre fram, sade Hansson.

En av taklagsfestens gäster var Klockaregårdens rektor, Emma Montalvo, som också är blivande rektor för den nya förskolan.
– Det känns fantastiskt att få flytta in i en helt ny förskola. Vi har fått vara med i flera år under den här processen. Från att titta på ritningar och gå in och titta i 3D till att nu vara här inne på riktigt. Det är otroligt roligt, säger hon och fortsätter:
– Barnen är väldigt laddade på att flytta hit. De tittar på bygget varje dag för att se vad som händer och ser hur förskolan växer fram. De intresserar sig väldigt mycket i det här.

Och visst var barnen laddade. En hel drös förskolebarn, tillsammans med pedagoger, tittade nämligen förbi taklagsfesten och gick runt med stora ögon i den nya byggnaden.


Emma Montalvo är rektor för Klockaregårdens förskola. Hon är också blivande rektor för den nya förskolan. Foto: Anton LorentzsonSENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.