NYHETER 2023-03-15 KL. 17:00

Nya förskolan växer fram – firades med taklagsfest

Av Anton Lorentzson

När taket på en ny byggnad lagts på så är kutymen att bjuda på taklagsfest. Det var precis det som skedde på onsdagen på Nya Klockaregårdens förskola. Rundvandring, tal och smörgåstårta stod på menyn.

Nya förskolan växer fram – firades med taklagsfest
Jimmie Andersson, kommunens projektledare, och Nicklas Böregård, Peabs platschef, talade innan det var dags för smörgåstårta. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

I augusti togs 2022 togs det första spadtaget till det som kommer bli Nya Klockaregårdens förskola i Frillesåsen. På onsdagen firades det att taket lagts på plats. Förskolan byggs för att möta det ökade behovet av förskoleplatser. I dagsläget går barnen i en paviljonganläggning precis bredvid bygget, men vid nästa årsskifte är det dags för inflytt.
– Då kommer paviljonganläggningen att demonteras eftersom vi ska bygga den här förskolans utemiljö på den platsen. Vi har sagt att utemiljön ska stå klar den 5 juli -24, men förhoppningsvis är den klar tidigare. Innan dess får barnen en provisorisk lekyta, säger Jimmie Andersson, projektledare inom bygg på Kungsbacka kommun.

Den nya förskolan är den första förskolan i kommunen som byggs enligt ett satt koncept från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ramavtal. Den byggs av moduler med fasader i trä och med låg energiförbrukning.
– Konceptet bygger på den senaste forskningen inom det mesta, som till exempel hållbarhet. Det fanns åtta val som passade just detta projektet och det här är koncept D, alltså att det finns plats för 160 barn, säger Jimmie Andersson.

Förskolan är på 1600 kvadratmeter och får tolv avdelningar fördelat på två våningar. Byggare är Peab.
– De hade en bra lösning helt enkelt. Ett hus som består av tre klossar som man kan haka i varandra och på så sätt anpassa efter tomten och hur man vill ha det. Dessutom är det ett företag som bygger med bra energivärden.


Taket är pålagt på Nya Klockaregårdens förskola. Det firades med taklagsfest. Foto: Anton Lorentzson


Efter rundvandringen var det dags för tal och smörgåstårta. Talare var Jimmie Andersson, Peabs platschef Nicklas Böregård och Fredrik Hansson, ordförande i nämnden för förvaltningen för Service.
– Vi är nöjda med det samarbete vi har med Peab och det är jättekul att vara här på taklagsfest. Nu ser vi fram emot slutprodukten längre fram, sade Hansson.

En av taklagsfestens gäster var Klockaregårdens rektor, Emma Montalvo, som också är blivande rektor för den nya förskolan.
– Det känns fantastiskt att få flytta in i en helt ny förskola. Vi har fått vara med i flera år under den här processen. Från att titta på ritningar och gå in och titta i 3D till att nu vara här inne på riktigt. Det är otroligt roligt, säger hon och fortsätter:
– Barnen är väldigt laddade på att flytta hit. De tittar på bygget varje dag för att se vad som händer och ser hur förskolan växer fram. De intresserar sig väldigt mycket i det här.

Och visst var barnen laddade. En hel drös förskolebarn, tillsammans med pedagoger, tittade nämligen förbi taklagsfesten och gick runt med stora ögon i den nya byggnaden.


Emma Montalvo är rektor för Klockaregårdens förskola. Hon är också blivande rektor för den nya förskolan. Foto: Anton Lorentzson


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.