NYHETER 2024-06-27 KL. 14:00

Ny sorts fästing hittad i Sverige

Av Christina Wagner

Förra året rapporterade allmänheten in ett tiotal fästingar som vanligtvis inte påträffas i Sverige. Dessa har nu analyserats och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan konstatera att en ny fästingart upptäckts i Sverige.

Ny sorts fästing hittad i Sverige
Forskarna på SVA har påvisat en ny fästingart, Dermacentor marginatus, som kallas brokig fårfästing i Sverige. Foto: Anton de Jong och Giulio Grandi/Statens veterinärmedicinska anstalt

TV-klipp och nyheter

Fästingen hittades i Stockholmsområdet. Den påträffas naturligt i södra Europa, samt i Iran, Kazakstan och bergsområdena i Centralasien. Det svenska namnet på fästingen är brokig fårfästing.

– Den nya upptäckten visar att vår övervakning kan fungera som en tidig varningssignal för nya fästingarter. Det är viktigt att tidigt kartlägga exotiska fästingarter, som till exempel den nu påträffade Dermacentor marginatus. De kan bära på virus, bakterier och parasiter som idag inte förekommer i landet. Denna typ av övervakning kan hjälpa oss att vara bättre förberedda om djur eller människor smittas, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Brokig fårfästing kan bära på flera olika smittämnen, till exempel krim-kongo blödarfebervirus och Coxiella burnetii som orsakar Q-feber. Alla fästingfynd som analyserades från föregående år var negativa för krim-kongo blödarfebervirus. Analys av övriga smittämnen pågår fortfarande.

– Resultaten är som vi förväntade oss. Vi är mycket glada att alla fästingar var negativa för krim-kongo blödarfebervirus – ett virus som kan orsaka svår sjukdom hos människor. Vi behöver fortsätta analysarbetet och studera den nya arten vidare innan vi kan ge mer information om fallet, säger Giulio Grandi, veterinär och parasitolog på SVA.

Det går att rapportera fästingfynd till myndigheten genom webbverktyget Rapportera Fästing. SVA hoppas på fler rapporter under sommaren.

– Varje rapport är en viktig pusselbit i arbetet med att övervaka fästingarnas utbredning och att kartlägga de arter som finns i landet samt utvärdera risken för spridning av fästingburna sjukdomar. Vi hoppas att allmänheten i hela landet vill fortsätta att hjälpa oss att genom att rapportera in fästingfynd till SVA under sommaren. Alla kan bidra till forskningen, säger Anton De Jong, forskare på SVA.TV-klipp och nyheter

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas
NYHETER 2024-07-21 KL. 09:00
Premium

Framtidsdröm tar form – vingården utvecklas

"Gårdsförsäljning nödvändig för oss som företag"

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM
SPORT 2024-07-20 KL. 18:51
Premium

Kungsbackalag i toppen efter lag-SM

Birgitta guidar vid bortglömd borg
KULTUR & NÖJE 2024-07-20 KL. 17:34
Premium

Birgitta guidar vid bortglömd borg

"Hunehals var mycket viktig för historien"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman
Premium | NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Tält när stjärnorna gästar slottet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.