NYHETER 2022-09-17 KL. 15:00

Ny avfallsanläggning dröjer i Duvehed

Av Christina Forlin

Kommunen har pausat planeringen för den nya avfallsanläggningen i Duvehed. Både bygglov och beslut i nämnden för Miljö och hälsa har överklagats.

Ny avfallsanläggning dröjer i Duvehed
Här är det tänkt att den nya omlastningsstationen ska byggas. Arkivfoto: Christina Forlin

Det var i våras Kungsbacka kommuns planer på att bygga en ny omlastningsstation för hushållsavfall i Duvehed i Fjärås blev kända. Anläggning, som ska ta emot matavfall och brännbart avfall från hushåll för omlastning till större containrar, kommer att ersätta den nuvarande på Klovsten.
Avfallet som samlats på Duvehed ska köras vidare till förbränningsanläggning och biogasanläggning i Göteborg. Ungefär 60 ton brännbart avfall är tänkt att transporteras bort per dag och 80 ton matavfall per vecka.

Stor oro
Planerna väckte en storm av protester bland boende och företag i närheten. Det fanns en oro för skadedjur, fåglar och lukt liksom för buller från transporterna.
Kommunen däremot såg inga problem med det tänkta läget.
– Placeringen är i ett industriområde, som ligger bra till med tanke på logistiken. Det är inte fel att lägga omlastningsstationen där och det är tillåtet med störande verksamheter på platsen, sa Karl Lundgren, dåvarande förvaltningschef på Teknik.
Enligt honom ska det bli en bra hantering under tak, till skillnad från den som finns öppet utomhus på Klovsten. Sopbilarna kommer att köra in i en byggnad där avfallet omedelbart packas i containrar.
Bra är också att området ligger nära motorvägen, resonerade man på kommunen. Dessutom finns inte så många platser att välja mellan som kommunen äger och som är avsedd för logistisk verksamhet.

Ligger på is
Men nu är det uppehåll i planeringen. Bygglovet för den nya hallen gick igenom i våras men överklagades till länsstyrelsen.
Nämnden för Miljö och hälsoskydds beslut i augusti med försiktighetsmått för den nya omlastningsstationen, har också överklagats till länsstyrelsen.
Och i avvaktan på hur länsstyrelsen ställer sig har man lagt vidare planering på is.
– Vi avvaktar beslut från länsstyrelsen, säger Annika Malm, tf verksamhetschef på förvaltningen för Teknik.
Återstår att se om den ursprungliga tidsplanen håller. Enligt den skulle den nya omlastningsstationen stå klar hösten 2023.SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter