NYHETER 2021-11-13 KL. 10:00

Nu ska mästare i minimering utses

Av Christina Forlin

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna och klimatavtrycket. Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner.

Nu ska mästare i minimering utses
Nu ska avfallsmängderna minska. Arkivfoto: Ann Kristin Ekman

I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen.
– Det är tredje omgången som nu har startat, säger Helena Westberg på länsstyrelsen som är samordnare mellan kommunerna.
Kungsbacka har varit med vid ett tillfälle tidigare. De andra halländska kommunerna som deltar är med för första gången. Alla är med förutom Hylte.
Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige.
Tävlingen pågår ett helt år och innefattar förutom att ha koll på avfallet flera teman som matsvinn, inventering av engångsprodukter, farligt avfall, delande och textil.
– Man vägde allt det man slängde när tävlingen startade i oktober, och den som har minskat sitt avfall procentuellt mest under året vinner, säger Helena Westberg.
Deltagarna kommer från kommuner runt om i hela Sverige.
– I början av oktober hade vi i Halland en förträff och första tematräffen var den 24 oktober.

Matsvinn

Tematräffarna återkommer under hela året, nästa är den 5 december i Halmstad och ska handla om matsvinn. Där utbyter man erfarenheter och får tips och inspiration från projektledning och föreläsare. Utöver träffarna får minimeringsmästarna olika utmaningar som ska genomföras och spridas via sociala medier till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.
– Kungsbacka kommun har valt att vara med för att vi vill att fler ska medvetna om avfallsfrågorna och tänka efter, säger Maria Samuelsson, enhetschef på Avfall och återvinning.

Fyra familjer

I Kungsbacka kommun deltar familjen Julin i Frillesås, familjen Karlsson i Fjärås, familjen Westlund och familjen Svensson i Kungsbacka. Möt två av dem här bredvid.
Den som vill följa hushållens minimeringsresa söker efter hashtaggen #MinimeringsmästarnaKungsbacka på Facebook och Instagram. Kungsbacka kommun kommer även informera löpande om tävlingen på Kungsbackas hemsida och Facebook.
Hushållens Instagram:
• Familjen Westlund: @westlunds_minimerar
• Familjen Svensson: @ateljeringsblomman
• Familjen Julin: @minimindra


Möt Carina – en av Minimeringsmästarna


Möt familjen Westlund – en av MinimimeringsmästarnaMängd avfall
Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person, enligt Minimeringsmästarna.
Målet för Kungsbacka för 2021 är 424 kilo hushållsavfall per person.
Digitala minimeringsmästare
Den som vill vara med men in anmält sig till tävlingen kan delta i Digitala minimeringsmästare. Det innebär att man deltar i tävlingen genom att göra utmaningar och delar hur man gjort det i sina sociala medier. Rapporterar man in utmaningarna till Minimeringsmästarnas webbplats finns chans att vinna mindre priser, samtidigt stöttar man en specifik kommun i kommunkampen.
SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.