NYHETER 2021-03-11 KL. 20:05

Nu ser länets företagare ett ljus i mörkret

Krisen blir allt djupare för många av Hallands företagare. Tre av tio har så allvarliga likviditetsproblem att de riskerar att gå under inom ett halvår. Men nu är vaccinet mot Covid-19 här och det får näringslivets optimism att spira.

Nu ser länets företagare ett ljus i mörkret

Att de halländska företagarna är i behov av att få känna lite positiva ”vibbar” råder det inget tvivel om.

Fortsatta ekonomiska problem


Enligt organisationen Svenskt näringslivs företagarpanel Halland har drygt fyra av tio (42 procent) av de halländska företagen fortsatta problem med vikande försäljning och produktion jämfört med hur det såg ut för ett halvår sedan. Detta trots att konjunkturen redan då var i botten – och att många företag sedan dess både sänkt sin investeringstakt och kapat kostnader genom att säga upp personal.

30 procent går mot undergång


Tre av tio Hallandsföretag säger sig dessutom ha allvarliga likviditetsproblem. För hälften av dem är läger så kritiskt att de riskerar att gå omkull inom ett halvår, om inte kraftiga stödåtgärder omedelbart sätts in.

Värst drabbade är aktörerna i hotell-, restaurang- och nöjessektorn. För industrin går det något bättre.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, krisen inte på något sätt är över. Men det finns skillnader mellan branscher och de utkristalliseras allt mer. Undersökningen visar att läget för företag inom hotell, restaurang och event fortfarande är kritiskt. Samtidigt går stora delar av industrin relativt bra, säger Kristian Ryberg – regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Förväntningarna på väg upp


Nu ser dock prognoserna för försäljning, produktion, investeringar och nyanställningar vara på väg att skrivas upp, även bland de värst drabbade företagen. Förväntningarna inför de kommande sex månaderna är betydligt högre än de var under fjolårets fjärde kvartal.

En majoritet av de halländska företagarna tror på en ökad försäljning och produktion. Var tredje hoppas kunna öka investeringstakten och göra nyanställningar.

– Såna här nivåer har vi inte sett sedan krisen började. Medprisat i bedömningarna ligger dock att vaccinationsprogrammet håller vad som är lovat och att restriktionerna då successivt kan lyftas. Det är därför extremt viktigt, även för näringslivet och arbetstillfällen, att Sverige och Halland inte halkar efter på detta område, säger Kristian Ryberg.

Behöver snabbare krisstöd


Att maskineriet bakom regeringens olika krisstöd blir mer väloljat är också viktigt. 20 procent av företagarna som ansökt om krisstöd uppger att de är missnöjda både med ansökningsprocessen och tiden till utbetalning. I vissa branscher får segheten i systemet allvarliga ekonomiska konsekvenser.

– De medel som betalats ut har varit helt avgörande för många företag. Men för tillfället går det för långsamt från ansökan till utbetalning enligt många av de värst drabbade företagen. Myndigheterna måste ta signalerna om likviditetsproblem på allvar. Pengar måste ut nu om de ska få någon effekt och kunna rädda de halländska jobb och företag som fortsatt står på spel, avslutar Kristian Ryberg.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-