Nu renoveras huset från 1600-talet
Av Kristian Alm
I generationer har släkten satt sin tids prägel på den gamla kaptensgården Runsås. Nu jobbar Niclas Coster och hans familj med att skapa en modern bostad i gammal stil.
Familjen Coster – Niclas, Ulrika, Linn och Albin – äger 50 procent av Runsås. Resten ägs av två släktingar, och man samsas i god anda om gården.
Runsås har anor från 1600-talet när den förste ägaren Olof Nilsson, skeppare på skutan Svan, gav gården dess namn.
På sjuttonhundratalet tog sig ägarna namnet Rundberg, och det är ättlingar till dem som än idag äger gården.
– Det är efter min mor jag ärvt del i gården, säger Niclas Coster, som har sitt efternamn efter en holländsk pappa.
Han har tillbringat alla sina somrar på gården, föräldrarna har en villa på granntomten och det finns fler släktingar runt om trakten. Som brukligt är har man gift in sig i släkter i närheten och under århundradena har ägande och arv korsats hit och dit. Men en sak har varit konstant.
– I tidigare generationer har i princip alla män varit kaptener till yrket, jag har tyvärr brutit den linjen även om jag jobbar med transport och logistik idag. Däremot har jag en fartygsbefälsutbildning i bagaget. Jag har dock inte tjänstgjort i yrkesmässig trafik, så jag kan inte säga att jag jobbat som kapten tyvärr...
Nå, intresset för historien och gården är hur som helst stort, både hos Niclas och hans två sjumänningar som delar på gården. Att vara tre delägare går bra, det är en fantastisk kringbyggd gård där varje familj kan ha sin del plus en länga där verkstad, tvättstuga och nyinstallerad bergvärme får plats.
Genom åren har mycket av den historiska prägeln försvunnit av praktiska skäl, när dörrar täckts med masonitskivor och kakelugnar bytts mot elelement.
Just nu håller familjen på med en genomgripande renovering. Under ytan har det blivit bergvärme och vattenburen värme, och helt nya badrum. Fönster har bytts mot energisnåla varianter i gammal stil.
Samtidigt har både insidan och utsidan återställts så gott det går. Gamla spegeldörrar har tagits fram, väggarna har fått pärlspont i lindblomsgrönt, och en kakelugn och har renoverats och fått nya rökgångar.
–Vi har gjorde ett omfattande bakgrundsarbete för att renoveringen skulle bli så bra som möjligt, och använt en firma som renoverat liknande fastigheter och fått pris för god byggnadsvård. Vi är väldigt nöjda.
Ytterfasaden har man kunnat behålla.
– Jag var lite orolig för att det skulle vara röta i nederdelen, men när vi skrapat rent var träet hårt, så det räckte med att vi målat om den, säger Niclas Coster.
Allra roligast är utsmyckningen över dörrarna, som är gjord av Niclas mors morfar Bror John Rundberg.
– Han seglade på de stora haven och hade tid att snida på detaljer till gården. Både dekorationen ovan dörren och toppen på dörrfodret har han tillverkat under seglats, enligt den text han själv skrivit på baksidan.
Det är ett stort arbete som lagts ner, men arbetet med en stor gård tar ju aldrig slut, det finns alltid något att förbättra eller renovera.
– Vi har förvaltat gården i över sex generationer nu och jobbar med ”evighetsperspektivet”. Våra barn ska förhoppningsvis ta över och fortsätta använda och hålla gården i skick.
Kristian Alm