Nu planteras julgranar för självplock
Av Christina Forlin
Vem tänker på julen i maj? Jo Robertho Settergren nära Lindome. Han är i full gång med planering – och plantering.
Handkraft. Robertho Settergren i full gång med planteringen. Granarna sätter han med ungefär en meters mellanrum. "Fram tills att dessa är mogna för skörd fortsätter vi givetvis att sälja färdighuggna julgranar", säger han. Foto: Christina Forlin
Det är nu inte julen 2022 som Robertho Settergren funderar mest kring, utan snarare jularna som ligger fem till tio år bort i tiden. Då hoppas han att de små plantorna han stoppar ner i jorden denna soliga majdag ska ha vuxit till sig och blivit lagom stora julgranar.
Sedan 2015 arrenderar han sju hektar i Skäggered nära Lindome, och julgranarna som han sålt på självplock har haft strykande åtgång. Så när det nyligen blev klart att arrendekontraktet förnyades bestämde han sig för att återplantera.
– Det är många som gör julgransköpet till en utflykt och en trevlig upplevelse. De tycker det är roligt att gå här och välja en gran. En hel del tar med sig fika och varm choklad eller kanske grillar vid platsen som jag har gjort i ordning. Extra många kom under pandemijulen 2020 när man helst skulle umgås utomhus, säger Robertho Settergren.
Bra start viktigtNu är han i full gång med planteringen på ett hektar. De drygt tusen plantorna av sorten vanlig rödgran, av proveniensen Emmaboda, kommer från Ramlösa i Skåne och är några decimeter höga.
För att de ska få så bra start och tillväxt som möjligt är det viktigt att hålla undan gräset.
– Så jag klipper med en självgående gräsklippare mellan plantorna. Det finns odlare som användare bekämpningsmedel men mina granar är obesprutade, säger Robertho Settergren.
Gräsklippningen håller också slyet i schack. Sälg är annars ett bekymmer i julgransodling enligt Robertho.
– Men klipper jag gräset slipper jag röja med röjsåg.
För att granarna ska bli täta och fina krävs en del omvårdnad. För att få till kompakta och pyramidlika träd ska de bland annat under februari-mars beskäras i toppen ungefär en decimeter, det gynnar tillväxten på bredden. Men klipps toppen bildas där två till fyra nya toppar, som också måste tas bort lite senare under växtsäsongen.
– Det är lite av ett hantverk, men en del granar klipper jag inte alls, det finns även kunder som vill ha lite glesare julgranar som de såg ut förr när man gick ut i skogen och hämtade sig en gran.
Drygt tusen plantor ska planteras.
Mer som hobbyFörutom odlingen i Skäggered har Robertho även julgranar på en gård vid Tidaholm. Men det är ändå ingen heltidssyssla för honom.
– Nej, skrattar han.
– Jag jobbar på kontor på Göteborgs stad, men jag tycker det är en stimulerande hobby och ägnar julgranarna cirka en dag i veckan.
– Det är härligt att vara verksam ute och dessutom roligt att möta kunderna vid jultid.
Efterfrågan är som sagt god, och de senaste åren har granarna inte räckt till för att alla som vill hugga, eller snarare såga, sin egen gran.
– Jag har fått ta hit en del från odlingen i Tidaholm, säger han.
Mellan 350 och 400 kronor tar han för en gran.
Kommer det kunder som bara vill ha en liten gran till en kruka på trappan säljer han det också till ett lägre pris och han fascinerar av att uppfattningen om hur en fin gran ska se varierar otroligt.
– Allt ligger i betraktaren öga och det finns lika många idéer som det finns julgransköpare, skrattar han.
Lite större granar har han också tillgång till och det händer att bostadsrättsföreningar eller kyrkor kommer till Skäggered och hämtar en gran.
Kan ställa omJulgranar kan växa på de flesta marker men tycker inte om när det är för fuktigt.
– En del frågar mig om man verkligen ska ha julgranar där man kan odla mat, men marken går relativt snabbt att återställa till åker igen om man så vill. Granarna har ytliga rötter bara 30 centimeter ner, och fördärvar inte dräneringen. Vill man odla exempelvis spannmål igen får man först stubbfräsa, sedan plöja och harva, så är det klart.