NYHETER 2017-09-22 KL. 10:51

Ministerbesök på Elof Lindälv

Ministerbesök på Elof Lindälv

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) besökte igår, torsdag Elof Lindälvs gymnasium. Detta bland annat för att höra mer om det pilotprojekt med lärlingsanställning som skolan sedan terminsstart i höst erbjuder.

– Det här är jättespännande och något jag själv tror väldigt mycket på, sa Anna Ekström.

 

Som en av fem kommuner i Sverige erbjuder Kungsbacka och Elof Lindälv sedan i höst gymnasial lärlingsanställning, vilket innebär att eleven delar sin studietid mellan att gå i skolan och vara anställd på en arbetsplats där han/hon får lära sig yrket.

Bakom initiativet, under namnet Svensk gymnasielärling, står företagsledaren Carl Bennet, Skolverket och Västsvenska handelskammaren.

Elof Lindälv är en av de skolor som till hösten erbjuder utbildningsformen på det industritekniska programmet, samt vård- och omsorgsprogrammet.

– I nuläget har vi tio elever som går inriktningen på det industritekniska programmet och fem elever på vård- och omsorgsprogrammet, berättar Tommy Johansson, projektledare och lärare på Elof Lindälvs gymnasium.

Intresset för utbildningsformen från både skola och näringsliv har också redan gett ringar på vattnet.

– Jag har i veckan skrivit avtal med tio förtag och fler branscher, som hotell- och restaurang är också intresserade. Även andra skolor som vill starta upp har hört av sig, säger Tommy Johansson som därför förstås också hoppas att det treåriga pilotprojektet ska bli permanent och antalet platser utökas på både befintliga program och på sikt även inbegripa fler utbildningar.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) som i går, torsdag besökte skolan gillade också det hon såg.

– Det här är något vi inom Socialdemokraterna slagits för länge. Det är ett sätt att både höja statusen och locka fler till yrkesprogrammen genom att man kan varva praktik och samtidigt få högskolebehörighet. De ämnen som behövs för det finns då med i studieplanen från början. Det är också något som vi så sent som vi i går, onsdag, la fram som förslag att lagstadga om för att få till stånd i vårt budgetförslag, sa Anna Ekström.

– Då kan både de föräldrar som är oroliga över sina barns val sova lugnt, samtidigt som de elever som tycker att det är jobbigt med exempelvis matematik tycker att det är både roligare och lättare att ta in när de får varva med praktik, som de dessutom får betalt för att utföra under studietiden.

Skillnaden mellan den lärlingsutbildning skolan sedan tidigare bedriver och den nystartade utbildningsformen är alltså att eleven i det senare fallet får betalt under sin praktik.

– Jag själv har dock fått uppfattningen att de som sökt hit inte gjort det så mycket för lönen de får, utan för att de verkligen genuint vill gå den här utbildningen, säger Tommy Johansson.

Vilket också bekräftades av de elever som under torsdagen närvarade under gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms besök.

– Nu går jag förvisso tredje året på lärlingsutbildningen där man inte får lön under praktiken, men jag har aldrig ångrat mitt val, utan tycker att det ger så mycket bara att få komma ut och testa på det yrke vi faktiskt läser till, sa Alexandra Eskilsson och fick instämmande nickar från sin kurskamrat Lisa Anderberg på lärlingsutbildningen för vård- och omsorg.

Hampus Gustavsson och Hampus Ek, som påbörjade sin utbildning på det industritekniska lärlingsanställningsprogrammet nu i höst, intygade även de att det inte är lönen i sig som lockar.

– Det är det sociala, att få komma ut och testa på det man vill jobba med på riktigt, sa Hampus Ek.

 

Läs mer om lärlingssystemet och se fler bilder från Anna Ekströms besök i Kungsbacka i dagens pappersupplaga av Norra Halland.

 SENASTE TV-NYHETERNA

Så många åker fast vid fartkamerorna
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:45

Så många åker fast vid fartkamerorna

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben
FOTBOLL 2023-03-28 KL. 21:30
Premium

Därför bryter anfallaren med allsvenska klubben

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon
NYHETER 2023-03-28 KL. 20:00
Premium

Övervakning med kamera i hemmet en gråzon

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri
NYHETER 2023-03-28 KL. 18:00

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka
NYHETER 2023-03-28 KL. 15:20

Finalen av Vi i Femman sänds från Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.