NYHETER 2022-01-09 KL. 12:00

Minimeringsmästarna tävlar under ett år

Av Christina Forlin

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna och klimatavtrycket. Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckas minska mest vinner.

Minimeringsmästarna tävlar under ett år

I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen.
Kungsbacka har varit med vid ett tillfälle tidigare. De andra halländska kommunerna som deltar är med för första gången. Alla är med förutom Hylte. Annars kommer deltagarna från kommuner runt om i hela Sverige.
Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige.

Pågår ett år

Tävlingen pågår ett helt år och innefattar förutom att ha koll på avfallet flera teman som matsvinn, inventering av engångsprodukter, farligt avfall, delande och textil.
Man vägde allt det man slängde när tävlingen startade i oktober, och den som har minskat sitt avfall procentuellt mest under året vinner.

Matsvinn

Tematräffarna återkommer under hela året. Där utbyter man erfarenheter och får tips och inspiration från projektledning och föreläsare. Utöver träffarna får minimeringsmästarna olika utmaningar som ska genomföras och spridas via sociala medier till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Fyra familjer

I Kungsbacka kommun deltar familjen Julin i Frillesås, familjen Karlsson i Fjärås, familjen Westlund och familjen Svensson i Kungsbacka.
Den som vill följa hushållens minimeringsresa söker efter hashtaggen #MinimeringsmästarnaKungsbacka på Facebook och Instagram. Kungsbacka kommun kommer även informera löpande om tävlingen på Kungsbackas hemsida och Facebook.
Hushållens Instagram:
• Familjen Westlund: @westlunds_minimerar
• Familjen Svensson: @ateljeringsblomman
• Familjen Julin: @minimindra


Fakta: Mängd avfall
Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person, enligt Minimeringsmästarna. Målet för Kungsbacka för 2021 är 424 kilo hushållsavfall per person.

Fakta: Digitala Minimeringsmästare

Den som vill vara med men inte anmält sig till tävlingen kan delta i Digitala minimeringsmästare. Det innebär att man deltar i tävlingen genom att göra utmaningar och delar hur man gjort det i sina sociala medier. Rapporterar man in utmaningarna till Minimeringsmästarnas webbplats finns chans att vinna mindre priser, samtidigt stöttar man en specifik kommun i kommunkampen.

SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-