Miljoner till tvätteri och snabbladdning
Av Christina Forlin
Textilia som etablerar sig i Duvehed har fått 5,2 miljoner från Klimatklivet för att investera i en pelletspanna. Samtidigt får Shell i Särö närmare 2,7 miljoner för en laddstation.
Textilia ska flytta till ett nytt tvätteri i Duvehed, Fjärås, och satsar på en pelletspanna.
Foto: Freepic
Karta: Kungsbacka kommun
Textilia tvätt och textilservice är ett företag som hyr ut och står för tvätt av arbetskläder till framför allt vård- och omsorgsgivare, men företaget vänder sig också till livsmedelsbranschen, hotell och restauranger. Det finns från Boden i norr till Malmö i söder, och ska nu utöka verksamheten till Kungsbacka.
– Företaget projekterar för en helt ny anläggning i företagsområdet Duvehed i Fjärås. Den ska ersätta den befintliga i Göteborg och öka kapaciteten, säger Kristofer Jaldin, Textilias platschef i Göteborg.
Vill minska klimatavtryckEnligt företaget är den mest energieffektiva energilösning vid tvättverksamhet att förbränna gas direkt vid maskin, och i Göteborg använder Textilia gas från Göteborgs stads gasnät med cirka 60 procent biogas. Men att gå över till en lösning med fossil gasol i Fjärås har aldrig varit ett alternativ.
– Vi vill även fortsättningsvis arbeta för att minska vårt klimatavtryck, och sökte därför pengar från Klimatklivet för att investera i en pelletspanna, säger Kristofer Jaldin.
Pellets med extern panna är en energimässigt sämre lösning med förluster men pellets har stora klimatfördelar mot naturgas.
– Och vi vill inte bygga Nordens modernaste tvätteri baserat på fossil energi.
Bidraget på drygt 5,2 miljoner beräknas stå för 45 procent av kostnaden.
Även laddareTotalt är det 13 halländska projekt som beviljats sammanlagt 23,3 miljoner kronor i stöd via det statliga investeringsstödet Klimatklivet. Inom Kungsbacka kommun fick även St1 pengar för sex 200-kilowattsladdare vid Shell bensinstationen i Särö centrum. Närmare 2,7 miljoner täcker 70 procent av kostnaden.
– Lokaliseringen längs väg 158 fyller ett tomrum på snabbladdningskartan, säger Martin Gometz, energi- och klimathandläggare på Länsstyrelsen i Halland i ett pressmeddelande.
– Även om det flesta pendlarna laddar sina elbilar hemma är det viktigt att det finns tillgång till snabbladdning för tillfälliga besökare.
Klimatklivet stöttar åtgärder som har en hög klimatnytta per investerad krona, och som inte skulle genomförts utan ekonomiskt stöd. Ansökningarna görs hos Länsstyrelsen, men det är Naturvårdsverket som fattar beslut och betalar ut stöd. I statens budget för 2023 har 3,1 miljarder anslagits till Klimatkivet, vilket kan jämföras med 2,7 miljarder för 2022. Nästa ansökningsomgång planeras till andra kvartalet 2023.
Källa: Länsstyrelsen