NYHETER 2021-09-16 KL. 21:00

Mer klimatsmart mat på skolor och sjukhus

Nu ska måltiderna som serveras i skolor, på sjukhus och vård- och omsorgsboenden bli mer klimatsmarta. Region Halland och de halländska kommunerna, däribland Kungsbacka, har gått samman för att köpa in livsmedel till de offentliga köken och målet är att produktionen ska vara hållbar.

Mer klimatsmart mat på skolor och sjukhus

Tanken är att det ska bli lättare att ställa krav på att livsmedlen ska vara hållbara i upphandlingar nu när kommunerna och regionen går samman.
– Det är jätteroligt att vi nu är klara och att vi kan arbeta efter gemensamma principer i hela Halland, tillsammans är vi starkare när vi ställer krav på leverantörerna så att vi faktiskt får det vi efterfrågar. Nivån på själva kraven innebär ingen större förändring för oss i Kungsbacka eftersom vi har arbetet på det här sättet under en längre tid, säger Anna Hallin, hållbarhetssamordnare och en av Kungsbacka kommuns representanter i Livsmedelsnätverket i Halland som har tagit fram principerna för hur samverkansarbetet ska gå till, i ett pressmeddelande.
Förutom att man vill att måltiderna ska vara hållbara – hela vägen från odlingen till tallriken – vill man även att livsmedel som upphandlas ska ha bra kvalitet och följa den svenska djurskyddslagstiftningen.
Upphandlingar av livsmedel är både tidskrävande och komplexa att genomföra. Genom att gå samman hoppas man kunna effektivisera arbetet, nå de gemensamma målen lättare och kunna ställa högre krav.
– Vi ställer krav i nivå med svenska mervärden vilket gör att vi i mångt och mycket får just svenskt. Det skapas ett mervärde vilket ger en stolthet hos producenterna att kunna leverera livsmedel av hög kvalitet till våra matgäster i Halland. Men kanske viktigast av allt är att vi närmar oss många av målen i Agenda 2030, säger Fredrik Hansson (C), första vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i nämnden för Service, i pressmeddelandet.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.