NYHETER 2022-10-30 KL. 12:00

Matematiker från Fjärås prisas

Av Anton Lorentzson

”Sammanfattningsvis så är det ingen som kan mäta sig med Ulla vad gäller engagemang”. Så står det i motiveringen när Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris tilldelas till Fjäråsbördiga Ulla Dinger. 1989 blev hon doktor i matematik och jobbar på Chalmers institution för matematiska vetenskaper.

Matematiker från Fjärås prisas
Matematikern från Fjärås, Ulla Dinger, prisas. Foto: Naturvetenskapliga fakultetens interna tidning

Ulla Dinger är bland annat universitetslektor i matematik på institutionen för matematiska vetenskaper. 1989 disputerade hon vid Göteborgs universitet och var den första kvinnan som disputerade i matematik vid det lärosätet. Sedan dess har hon undervisat och forskat inom matematik. Nu prisas hon också för sitt engagemang och sina pedagogiska insatser.
– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på detta och jag känner mig hedrad. Det är en jättefin uppskattning och ett erkännande för mig, säger pristagaren Ulla Dinger.
Priset delas ut för att uppmärksamma goda insatser inom universitetets utbildningsverksamhet. Ulla Dinger har jobbat mycket med att utveckla kurser och program.
– Jag har varit väldigt engagerad och drivit många projekt genom åren, det får jag ändå säga. Priset är en samlad uppskattning av det jag gjort och jag blev väldigt glad av att läsa motiveringen. Den kändes äkta och rätt.

Verksamhetsbidrag
Priset är ett verksamhetsbidrag på 250 000 kronor att använda i jobbet. Men vad pengarna ska gå till vet inte Ulla Dinger ännu.
– Det frågar jag mig själv. Jag har just nu inget självklart projekt att lägga pengarna på nu. Det blir någon eller några resor inom jobbet, till konferenser och besök till andra högskolor och universitet. Pengarna ger mig en annan rörelsefrihet.
Hon har många år på nacken inom undervisning och forskning. Trots att det ändrats en hel del inom båda områdena så tycker hon fortfarande att det är lika kul.
– Ja, det tycker jag! Forskningen går ju framåt hela tiden, där händer det jättemycket. På undervisningssidan har det också hänt väldigt mycket såklart. Framförallt hur vi undervisar. När jag började studera var det bara föreläsningar och räknelektioner. Föreläsningar har vi ju kvar, men nu är det också mycket grupparbeten och det finns digitala verktyg. Studiemiljön har ändrats mycket. Men det är fortfarande lika roligt med kontakten med studenter, säger Ulla Dinger.

Motiveringen: Ulla Dinger har under sin långa tid på institutionen för matematiska vetenskaper varit djupt engagerad i institutionens grundutbildning. Under flera år var hon både utbildningsansvarig och programansvarig för Matematikprogrammet och därefter för Naturvetenskapligt basår. Ulla har också varit drivande när det gäller kursutveckling. För många år sedan utvecklade hon den inledande kursen på Matematikprogrammet till ett problembaserat format. Kursen lyfts ofta fram av studenterna som en viktig, motiverande och rolig kurs där formatet starkt bidrar till deras tidiga utveckling som matematiker. Hon har också varit examinator i drygt tjugo års tid på en analyskurs på fördjupningsnivå som är en nyckelkurs inför studierna på avancerad nivå. Här har hon byggt vidare på idén om vikten att studenterna tränas i att kommunicera matematik. Vidare har hon gjort ett stort arbete med att utveckla matematikkurserna på basåret och ett pionjärarbete med att införa delvis digital examination. Sammanfattningsvis så är det ingen som kan mäta sig med Ulla vad gäller engagemang för utveckling av innehåll, form och kvalitet av grundutbildningen på institutionen för matematiska vetenskaper.SENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Satsa på thanksgiving
KRÖNIKOR 2022-11-29 KL. 15:20
Premium

Krönika: Satsa på thanksgiving

Från tennistränare till utbildningsdirektör
POLITIK 2022-11-29 KL. 11:55
Premium

Från tennistränare till utbildningsdirektör

GAs nya förvaltningschef har en bred bakgrund

Bostadsinbrott i Onsala
BLÅLJUS 2022-11-29 KL. 10:40

Bostadsinbrott i Onsala

Debatt: Öppna matsalarna för pensionärerna
DEBATT 2022-11-29 KL. 10:07

Debatt: Öppna matsalarna för pensionärerna

Här är gatorna där bostadsrätterna ökat mest
NYHETER 2022-11-29 KL. 07:00
Premium

Här är gatorna där bostadsrätterna ökat mest

Piratdrottningen intar teatern i Kungsbacka
KULTUR & NÖJE 2022-11-28 KL. 18:45

Piratdrottningen intar teatern i Kungsbacka

Bageriet i Åsa läggs ner
JOBB & PENGAR 2022-11-28 KL. 14:59

Bageriet i Åsa läggs ner

Butikerna blir kvar

Dyrt lösa förbättrad rening
NYHETER 2022-11-28 KL. 13:00

Dyrt lösa förbättrad rening

Hårt arbete för att klara nya reningsverksförslaget

Ingen ändring i skolskjutsen trots möte
NYHETER 2022-11-28 KL. 11:45

Ingen ändring i skolskjutsen trots möte

Föräldrar missnöjda men inte förvånade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FAMILJ 2022-11-29 KL. 19:30
Katarina började träna som pensionär
Premium | KRÖNIKOR 2022-11-29 KL. 15:20
Krönika: Satsa på thanksgiving

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.