NYHETER 2022-12-02 KL. 13:00

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse

Av Julia Sandstén Vikberg


Två maskerade killar rånade två andra killar i centrala Kungsbacka genom att rikta ett pistolliknande föremål mot dem. De stal bland annat mobiler, en cykel, kamera, väska och plånbok från killarna. Nu döms de för rånet.

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse

TV-klipp och nyheter

I våras var två killar i 17-årsåldern på väg hem och gick genom gångtunneln under Resecentrum i Kungsbacka. Då dök två andra killar som var maskerade med tygmasker upp. En av de maskerade killarna ska tagit fram ett pistolliknande föremål och uppmanat dem att ge ifrån sig sina föremål. Sedan riktade han det pistollikande föremålet mot en av killarnas huvud och sedan mot den andra killens bröst medan de tvingade till sig deras föremål. Bland annat tog de killarnas mobiltelefoner, en cykel, en väska, en plånbok, en kamera och id-kort. Sedan sprang de maskerade killarna iväg från platsen med föremålen.

Fångades på övervakningskamera
Övervakningskameror vid Resecentrum filmade rånarna i närheten av brottsplatsen och när polisen kollade igenom materialet kunde man identifiera de två killarna, som var 16 år när brottet begicks, som åtalades för brottet. Enligt tingsrätten stämmer killarnas utseende överens med gärningsmännen på övervakningsfilmerna och kläder som har beslagtagits hemma hos killarna liknar de kläder som gärningsmännen hade på filmerna. Man har även kunnat se att killarnas mobiltelefoner kopplade upp sig mot master i närheten av brottsplatsen.

Förnekar brott
De båda misstänkta killarna förnekar brottet. Men enligt tingsrätten menar att en rad omständigheter pekar på att det är de två killarna som har utfört rånet och att det praktiskt taget är uteslutet att det finns en annan förklaring. De döms därför för rånet. Tingsrätten menar att straffvärdet för rånet är minst två års fängelse "med tanke på det plötsliga och allvarliga hotet som måste tett sig mycket skrämmande för de unga målsägandena". Men eftersom killarna är under 18 år blir straffet för dem istället ungdomsövervakning i sex månader och att betala skadestånd till rånoffren, solidariskt med deras vårdnadshavare. En av killarna åtalades först även för ringa vapenbrott då han misstänktes ha haft ett airsoftvapen, men åklagaren la ned det åtalet eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis.


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.