NYHETER 2022-12-02 KL. 13:00

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse

Av Julia Sandstén Vikberg


Två maskerade killar rånade två andra killar i centrala Kungsbacka genom att rikta ett pistolliknande föremål mot dem. De stal bland annat mobiler, en cykel, kamera, väska och plånbok från killarna. Nu döms de för rånet.

Maskerade rånare fälls - slipper fängelse

I våras var två killar i 17-årsåldern på väg hem och gick genom gångtunneln under Resecentrum i Kungsbacka. Då dök två andra killar som var maskerade med tygmasker upp. En av de maskerade killarna ska tagit fram ett pistolliknande föremål och uppmanat dem att ge ifrån sig sina föremål. Sedan riktade han det pistollikande föremålet mot en av killarnas huvud och sedan mot den andra killens bröst medan de tvingade till sig deras föremål. Bland annat tog de killarnas mobiltelefoner, en cykel, en väska, en plånbok, en kamera och id-kort. Sedan sprang de maskerade killarna iväg från platsen med föremålen.

Fångades på övervakningskamera
Övervakningskameror vid Resecentrum filmade rånarna i närheten av brottsplatsen och när polisen kollade igenom materialet kunde man identifiera de två killarna, som var 16 år när brottet begicks, som åtalades för brottet. Enligt tingsrätten stämmer killarnas utseende överens med gärningsmännen på övervakningsfilmerna och kläder som har beslagtagits hemma hos killarna liknar de kläder som gärningsmännen hade på filmerna. Man har även kunnat se att killarnas mobiltelefoner kopplade upp sig mot master i närheten av brottsplatsen.

Förnekar brott
De båda misstänkta killarna förnekar brottet. Men enligt tingsrätten menar att en rad omständigheter pekar på att det är de två killarna som har utfört rånet och att det praktiskt taget är uteslutet att det finns en annan förklaring. De döms därför för rånet. Tingsrätten menar att straffvärdet för rånet är minst två års fängelse "med tanke på det plötsliga och allvarliga hotet som måste tett sig mycket skrämmande för de unga målsägandena". Men eftersom killarna är under 18 år blir straffet för dem istället ungdomsövervakning i sex månader och att betala skadestånd till rånoffren, solidariskt med deras vårdnadshavare. En av killarna åtalades först även för ringa vapenbrott då han misstänktes ha haft ett airsoftvapen, men åklagaren la ned det åtalet eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis.SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.