Marknaden het för solceller
Satsar på sol. Pernilla och Martin Bodin från Frillesås har inkluderat installation av solpaneler i verksamheten. Foto: Daniel Blomqvist
Kungsbacka är en av de kommuner i landet som har högst produktion av solcellsenergi.
Det visar siffror från Energimyndigheten.
Kungsbacka var tidigt ute med solcellsinstallationer, möjligtvis var det kommunala bostadsbolaget Ekstas investeringar som visade vägen för ett bredare intresse.
Mellan åren 2016 och 2017 ökade antalet solcellsanläggningar från 217 till 284, för att sedan fortsätta upp till 435 under 2018. I dag ligger Kungsbacka på sjunde plats när Energimyndigheten listar hur stor effekt som produceras i landets 290 kommuner.
– De ekonomiska förutsättningarna spelar säkert in i varför det är så stort intresse här. Solceller är kanske inte det första man ska investera i för att får ner energikostnaderna eller spara på energi, men om man bor i ett relativt nytt hus eller har åtgärdat annat som till exempel ventilation och isolering, är det en väldigt bra investering, säger Mats Gustavsson, energirådgivare i Kungsbacka kommun.
För att snabba på utvecklingen av förnyelsebar elproduktion, har det som privatperson gått att söka 30 procents bidrag vid installation av solceller. Alla som sökt har däremot inte fått beviljat eftersom de avsatta pengarna inte räckt. I och med M-KD-budgeten som klubbades i december i fjol minskades storleken på bidragen för nyinstallation till 20 procent. Förändringen trädde i kraft den 8 maj i år och gäller även retroaktivt för dem som ansökt, men ännu inte fått sina bidrag beviljade.
Men nya siffror som Energimyndigheten har tagit fram till Norra Halland visar att bidragssänkningen inte verkar ha påverkat investeringsviljan här i kommunen. Under månaderna januari till maj förra året skickades det in 80 ansökningar om investeringsstöd, under samma månader i år hade siffran stigit till 139 ansökningar. Även sett i hela Halland har antalet ansökningar under årets fem första månader ökat, från 319 i fjol till 494 i år.
Tar in solen i verksamheten
Tidigare i vår startade Martin och Pernilla Bodin i Frillesås bolaget Bästkustens solkraft. Och att satsa på solpaneler ligger helt rätt i tiden tror Martin Bodin.
– Människor blir mer och mer miljömedvetna, och det har man ju tänkt på själv. Det har blivit lite av en väckarklocka med alla märkliga väderomslag.
Pernilla Bodin nickar och menar att det är en del i en pågående trend.
– Många av de som är intresserade av solpaneler kör även elbilar och är i allmänhet intresserade av det området. Det går hand i hand, säger hon.
Martin Bodin har drivit elfirma i fjorton år, och sedan ett antal år även byggföretag.
– Det vi har märkt är att det de senaste tre åren kommit upp fler och fler förfrågningar på det här med solpaneler. Och då vi redan har elfirma och byggverksamhet kände vi att vi skulle kunna leverera en totalentreprenad, säger Martin Bodin.
Men räcker det då med solpaneler för att klara energiförsörjningen?
– Nej det gör det inte då vi lever i Norden med kalla vintrar. Så man får se det som ett komplement. Men bor man i en normal villa kan man bli självförsörjande på el, säger Martin Bodin.
Läs de fullständiga artiklarna i tisdagens Norra Halland, eller i appen. Klicka här.
Ann Kristin Ekman
Daniel Blomqvist