NYHETER 2022-06-28 KL. 06:40

Man klev in i lägenheten trots låst dörr

Av Christina Wagner

Hadil Al-katan såg på tv i lägenheten i Hammerö när någon plötsligt låste upp dörren och klev in. Nu vill hon varna andra hyresgäster.

Man klev in i lägenheten trots låst dörr
Hadil Al-katan bor i hyresrätt hos Aranäs fastigheter. I fredag klev en man med nyckel in i lägenheten. Foto: Christina Wagner

Det varför en dryg vecka sedan som mannen plötsligt dök upp i lägenheten på Gullregnsvägen, med egen nyckel. Då hade Hadil Al-katan låst dörren för kvällen och nattat de tre barnen innan hon satt sig för att ta det lugnt en stund.
– Från början trodde jag att jag hört fel. Så ser jag en stor man stå innanför dörren. Han hann inte göra något, jag skrek och skrek och ringde polisen men han hann springa iväg innan de kom, säger hon.
Polisen skrev en anmälan om hemfridsbrott på fredagen och hjälpte Hadil Al-katan att byta lås till lägenheten. Men hon känner sig inte trygg längre, eftersom mannen både måste ha haft en tagg för att komma in i huvudentrén på fastigheten och en nyckel för att komma in i hennes lägenhet.
– Vi betalar hyra, försäkring och är ändå inte trygga. Jag kan inte sova längre, säger hon.

Såg honom igen
I söndags såg hon mannen i bostadsområdet och ringde polisen igen.
– Men de kan inte göra något när de inte har några bevis. Ingen har hjälpt mig men jag vill hjälpa så andra kan känna sig trygga, säger Hadil Al-katan, som är märkbart oroad över vad som hänt.
Aranäs fastigheter äger det aktuella bostadshuset. Först hävdar marknads- och kommunikationschef Jessica Wikestam att de bytt låset för Hadil Al-katan bara för några månader sedan, men inser efter närmare koll att det är grannen ovanpå som fått låset bytt.
I det fallet misstänkte hyresgästen att någon varit inne i hennes lägenhet, något som Hadil Al-katan först fick reda på när hon pratade med den berörda grannen under polisbesöket i fredags.
– Det vi kan erbjuda hyresgästen är ju att byta cylindrar, grannen ovanpå var nöjd med det. I det här fallet har vi erbjudit möjligheten att byta tillbaka för att ligga i vårt system, eftersom det finns en risk om vi inte kan komma in i händelse av att vi behöver gå in i lägenheten. Den dialogen har fastighetsskötaren med henne, det är det vi kan göra i det här lägena, säger Jessica Wikestam.

Ska vara säkert system
Alla som har en så kallad tagg kan komma in i entrén i huset, men till lägenheterna krävs nyckel. Om något kan hända igen i huset är en hypotetisk fråga, tycker Jessica Wikestam, men säkerheten är marknadens bästa.
– Vi har dubbla säkerhetsdörrar till lägenheterna som öppnas med nyckel och fastighetsskötaren har en huvudnyckel som kvitteras ut ur vårt system. Det kan du inte göra utan att det loggas, så vi har stenkoll på alla de nycklar vi har och har inga på villovägar. Tryggheten är det absolut viktigaste för oss, säger Jessica Wikestam.

Skaffar säkerhetskedja
Hadil Al-katan har bott med barnen i lägenheten i två år och stod i kö i sex år innan dess. Hon tror inte hon kan inte flytta. Hon har övervägt en säkerhetskedja på dörren, men fått reda på att hon i så fall måste betala för en ny dörr om hon skulle flytta. Men det är helt fel enligt Aranäs.
– Om hon vill ha säkerhetskedja går det bra, men då får hon betala kostnaden för installationen själv, säger Jessica Wikestam som ska be fastighetsteknikern att kontakta henne igen om detta.SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.