NYHETER 2023-08-21 KL. 07:00

Många skadeanmälningar efter stormen Hans

Av Linnea Andersson

Mycket ersättning ska betalas ut i Kungsbacka efter stormen Hans men en förändrad försäkringspremie som följd är inte aktuellt.
– Om det kommer mer och mer sådant här väder, och mycket talar för att det blir så, då får hela branschen titta på hur man ska hantera det. Men där är vi inte idag, säger Erik Arvidsson som är skadeförebyggare på Folksam.

Många skadeanmälningar efter stormen Hans
Erik Arvidsson är skadeförebyggare på Folksam. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Stormen Hans framfart har lett till många skadeanmälningar till försäkringsbolag. Det mesta handlar om översvämningar men även åska och storm har orsakat skador. IF har 25 anmälningar i Kungsbacka och Länsförsäkringar Halland har 65. Folksam kan inte få fram så specifika siffror, men enligt Erik Arvidsson som är skadeförebyggare på Folksam gäller merparten av skadeanmälningarna mitten av landet medan Halland klarat sig relativt bra.

Försäkringsbolagen räknar med att det kommer göras fler skadeanmälningar då många husägare kan ha varit bortresta eller inte kunnat besöka sina fritidshus.

– Det tråkiga kan ju vara att skadorna förvärras, men det är aldrig någon panik att anmäla i efterhand, säger Christian Åkerman som är skadechef på Länsförsäkringar Halland.

Naturkatastrofer innebär stora kostnader

Länsförsäkringar Halland, IF och Folksam har fått jobba hårt med att svara på frågor från oroliga kunder och att behandla anmälningar. Länsförsäkringar Halland har fått in dubbelt så många nya skador som förra året under samma tidsperiod. Naturkatastrofer innebär en stor kostnad för försäkringsbolagen och stormen Hans är inget undantag.

– Det råder ingen tvekan om att det är en stor händelse och att det kommer vara en kostnad. Hur stor kostnad är för tidigt att säga, förklarar Erik Arvidsson på Folksam.

Inget av försäkringsbolagen säger att de ekonomiska konsekvenserna kommer märkas för kunderna. Det är inte aktuellt att höja försäkringspremien på grund av stormens effekter, om den höjs längre fram är det troligare att det beror på inflationsutvecklingen.

– Det ska mycket till för att ett enskilt event skulle göra att vi behöver höja premierna. Vi har tagit höjd för mycket och har med i beräkningen att det kan ske naturevent. Vi vill hålla premierna nere för att människor inte ska välja bort försäkringar, säger Jenny Rudslätt som är skadechef på If.

Premien kan ses över vid mer extremväder

Försäkringspremien kan behöva ses över i takt med att extremväder blir vanligare.

– Om det kommer mer och mer sådant här väder, och mycket talar för att det blir så, då får hela branschen titta på hur man ska hantera det. Men där är vi inte idag, säger Erik Arvidsson.

Det är inte heller aktuellt att skador orsakade av naturkatastrofer skulle sluta vara en del av försäkringsskyddet.

– Idag har Sverige ett av de bästa skydden som finns när det gäller hem- och villaförsäkring. Det finns inte på tapeten att försämra det, säger Erik Arvidsson.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.