NYHETER 2023-02-07 KL. 18:47

Många demonstrerade mot kyld mat

Av Julia Sandstén Vikberg

En stor folkskara på över 100 personer samlades utanför stadshuset inför kommunfullmäktige för att demonstrera mot den kylda maten.

Många demonstrerade mot kyld mat
Många demonstranter var på plats utanför stadshuset. Foto: Julia Sandstén Vikberg

– Kylda maten ut, varma maten in, skanderade demonstranterna utanför stadshuset på tisdagen.
Införandet av de kylda färdigrätterna till kommunens hemtjänsttagare har fått kritik från flera håll. Men att över 100 personer skulle komma till demonstrationen förvånade arrangören Agnetha Ernegård, Kungsbacka Framtidsparti.
– Det hade jag inte väntat mig. När jag ansökte om polistillstånd frågade de hur många jag trodde skulle komma och då sa jag kanske 20-50 personer. Så jag är överväldigad, säger hon.
En av dem som demonstrerade var Ingmar Åsberg som är en av dem som får leveranser av den kylda maten.
– Maten är inte värdig oss pensionärer. Sätter man potatismoset i ugn blir den som en soppa. Jag är inte nöjd med maten och vill ha tillbaka den varma maten, säger han.
En annan demonstrant var Annika Johansson som själv inte får den kylda maten och som inte heller har någon anhörig som får den. Hon var där för att visa sitt stöd för hemtjänsttagarna.
– Jag tycker att det är bedrövligt att våra pensionärer får den här kylda maten. Du ser ju hur den ser ut, den ser bedrövlig ut, säger hon och pekar på några av de kylda färdigrätter som arrangörerna hade placerat utanför stadshuset.


"Du ser ju hur den ser ut, den ser bedrövlig ut", säger demonstranten Annika Johansson om maten. Hon berörs själv inte av den men var på plats för att visa sitt stöd för hemtjänsttagarna som får den levererad. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Politiker i Vård- och omsorgsnämnden var inbjudna för att svara på demonstranternas frågor. På plats var Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden, Monica Neptun (L), 1:e vice ordförande i nämnden, Ermin Škoric (S), 2:e vice ordförande i nämnden, Ulrika Högstrand (KD), ledamot i nämnden, och Bengt Alderin (C), ledamot i nämnden. Hravn Forsne fick bland annat svara på frågor om hur det gick till när man gjorde upphandlingen av maten.
– Det viktigaste för oss när vi tittade igenom detta var följande; hur ser vi till att den enskilde har makt över sina inköp och hur vi ser till att det är näringsrik mat som innehåller det den ska, säger Hravn Forsne.
På frågan om politikerna har smakat på maten svarade Monica Neptun att de hade gjort det.
– Jag har ätit den vid två tillfällena och vid de två tillfällena har det varit god mat. Jag kan svara för de andra och de har också smakat på den och tyckt att maten har varit okej, säger Monica Neptun.
Politikerna möttes av många upprörda rop och frågor från demonstranterna. Agnetha Ernegård menar att detta var en första demonstration men säkert inte den sista.
– Jag ger mig inte förrän den varma maten är tillbaka, säger hon.


Agnetha Ernegård, Kungsbacka Framtidsparti, var den som arrangerade demonstrationen. Hon talade inför demonstranterna. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Läs mer!
Kyld mat ska utvärderas - men blir kvar
SENASTE TV-NYHETERNA

Långsam process – lediga ytor finns för företag
JOBB & PENGAR 2023-04-01 KL. 13:00

Långsam process – lediga ytor finns för företag

Premiärderbyt – en duell mellan vänner
FOTBOLL 2023-04-01 KL. 11:00
Premium

Premiärderbyt – en duell mellan vänner

Skarpladdad pistol hittad hemma hos kvinna
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:15

Skarpladdad pistol hittad hemma hos kvinna

Restaurang vill ordna festivaler med mat och vin
KULTUR & NÖJE 2023-04-01 KL. 08:00

Restaurang vill ordna festivaler med mat och vin

En slutspelsplats med bitter eftersmak
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 21:45
Premium

En slutspelsplats med bitter eftersmak

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.