NYHETER 2021-02-17 KL. 13:10

Lyfter nätbrott i ny bok

Ann-Charlotte Ekensten ger ut fyra nya böcker. Bland dem finns boken Snusk på Snapchat som tar upp grooming och nätbrott mot barn.

Lyfter nätbrott i ny bok– Jag vet hur utsatta barn är av vuxna på nätet och skrev boken för att utifrån den kunna prata förebyggande om saker att se upp med. Det gäller att bli nätsmart, säger författaren.

För några år sedan skrev Ann-Charlotte Taggad på Insta som tar upp problematiken kring mobbning i sociala medier. Den blev en stor succé och fick henne att vilja skriva mer om vad som sker på nätet och vad man ska vara uppmärksam på.

– Snapchat är en kanal där förövare ofta söker sina offer och tar en första kontakt, säger hon.

I boken är det en kille som blir utsatt för grooming. Annars hör man mer talas om tjejer som blir utsatta?
– Det händer både killar och tjejer men tillvägagångssättet skiljer sig åt. Killar lockas ofta via spel, som i boken med ett spel som var förbjudet för honom, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Hon menar att boken kan vara ett bra sätt för barn och vuxna, hemma eller i klassrummet, att närma sig ämnet och börja prata om vad som kan hända på nätet.

– Dels kan det vara skönt att förstå att det finns andra som drabbats, dels kan boken vara en ingång till att börja prata förebyggande om saker att se upp med.Ann-Charlotte Ekensten ger ut fyra nya böcker. Hon tar bland annat upp ämnen som grooming och nätbrott mot barn. Foto: Sandra Josefsson, Studio CK

 

Ann-Charlotte menar att som förälder är man ofta intresserad av att fråga hur det varit i skolan eller på fritidsaktiviteten men att det är minst lika viktigt att fråga vad barnen gjort på nätet under dagen.

– Att visa intresse för vad barnen gör på nätet, ha en dialog kring hur stämningen är och att prata om att det finns risker. Det är också viktigt att barn känner att det går att berätta för sin förälder om det råkar illa ut.

Fakta och skönlitterärt


Ann-Charlotte Ekensten har hittills gett ut 55 böcker. Hon skriver både skönlitterära böcker och faktaböcker som ingår i genren lättläst. I Fakta om käpphästar tas den växande hobbyn/sporten upp.

– Det finns ett stort intresse för käpphästar bland unga och det finns någonting för alla. Vissa tycker att pysslet är det roliga, andra att tävla och träna. Det är en hobby som skapats av  ungdomar och mycket av käpphästvärlden finns på sociala medier. Men en del ridskolor använder också käpphästar och nu har även Svenska Ridsportförbundet börjat uppmärksamma dem. Boken har jag skrivit tillsammans med Angelica Örn, säger Ann-Charlotte som berättar att hon alltid varit en hästtjej i teorin och slukade hästböcker som liten.

Hon har också nyligen gett ut boken om Ivan som är vårdbiträde. Den ingår i en serie böcker på lätt svenska, för vuxna inom SFI. Dessutom ytterligare en Minifakta om djurungar, den här gången i regnskogen.

– Faktaböcker är väldigt populära!

Tufft under corona


Trots att Ann-Charlotte har fullt upp har även hon påverkats av pandemin.

– Jobbmässigt har det varit tufft. Det är svårt att sälja böcker när det inte är några mässor. Biblioteksutlånen har sjunkit vilket är en betydande del av min årsinkomst. Författarbesöken ställdes in men nu börjar de bokas digitalt istället och det fungerar bra, säger hon.

Just nu ägnar Ann-Charlotte Ekensten en stor del av sin tid åt att skriva.

– Jag skriver mycket, gör digitala författarbesök och håller på med ett roligt läromedelsprojekt för gymnasiesärskolan. Jag jobbar också med en biografi om Gustav Vasa och har en lång lista på nya faktaböcker som jag kommer att jobba med.

Fler nyheter här

Läs e-tidningen här

Är du prenumerant? Kom igång här.

 

Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.