NYHETER 2021-09-30 KL. 12:00

Lokala mathantverkare bjuder in till fest

Boka 1-2 oktober för en mat- och dryckupplevelse av rang. Då firar Kungsbackas mathantverkare skördetid med Öppna gårdar.

Lokala mathantverkare bjuder in till fest

Evenemanget, som är årligen återkommande, har i år blivit så etablerat att det involverar fler än 30 mat- och dryckeshantverkare inom Kungsbackas kommungräns. Flera av deltagarna är med för första gången.

Mycket att välja på


Genom att öppna sina gårdar för allmänheten och bjuda gästerna på det bästa de har i mat- och dryckesväg skapar de en lokal skördefest som heter duga.

Här finns något för alla: guidade visningar i gårdsbutikerna, smakprover, matförsäljning, tipspromenader och roliga aktiviteter för barnen.

”Den riktiga skördefesten”


- Skördetid har blivit nästan blivit ett evenemangbegrepp, och för oss är öppna gårdar den riktiga skördefesten!
Det är då det hårda slitet är över och vi vet att vi kommer att överleva en vinter till – det vill vi fira tillsammans med vänner och besökare hemma på gården, säger Camilla Sten på Hamra Gård, där man i år bland annat bjuder på livemusik av bluegrassbandet Josefine and the river boys.

Lokalt matnätverk


Men Öppna gårdar är inte bara en upplevelse för dem som bevistar evenemanget. För deltagarna har arrangemanget resulterat i ett lokalt matnätverk genom vilket flera nya fruktbara samarbeten vuxit fram.

En av de matproducenter som varit med från början är Margaretha Jonsson, Sveriges största pepparrotsodlare som även odlar grönsaker och blommor på vägen ut mot Tjolöholm.

Nya samarbeten


- För mig har det varit fantastiskt roligt att, tillsammans med andra matproducenter och Kungsbacka kommun, få möjligheten jobba fram konceptet och matnätverket. Nu har jag kollegor att samarbeta med, bolla idéer och utmaningar med, säger hon.

”Från jord till vårt bord”


Hos Kungsbacka kommun, som tillsammans med Region Halland genom Hållbar destinationsutveckling och Skördetid i Halland, är med och stöttar Skördefesten gläds man också åt utvecklingen.

- Hela helgen, men framförallt på lördagen, kan man besöka lokala odlare och djuruppfödare, inspireras och lära om hur maten kommer från jord till vårt bord. Det är viktigt att vi kan fortsätta att handla hos våra lokala matproducenter även i framtiden, säger Anna Frykman, besöksnäringsutvecklare på Kungsbacka kommun.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.