NYHETER 2021-11-25 KL. 19:11

Ljusinstallation mot våld

Av Kristian Alm

Regnet strilade ner men just när klockan passerade sex upphörde droppandet och ljusmanifestationen ovanför Björkris kunde tändas.

Ljusinstallation mot våld
Ljusinstallationen färgade berget ovanför Björkris, lite förstärkt av kameran. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Den 25 november är det internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Som Norra Halland berättat uppmärksammas det både globalt och lokalt genom att lyfta fram färgen orange på olika sätt.
I Björkris samarbetade Trollängen Bostad med föreningen Zonta och hade låtit ljusdesignern Sofia Lindén ljussätta utkiksplatsen i Björkris.
Sonja Hönig Schough är klubbpresident för Zonta i Kungsbacka. Det var i samband med att hon tog en promenad upp till utkiksplatsen i Björkris som samarbetet med Trollängen Bostad fick sin start.
– När jag stod och såg ut över Kungsbacka kände jag att detta var en fantastisk plats för inte bara utsikten utan även insikt och reflektion och att jag ville få med platsen i vår kampanj Zonta Says No.
Fastighetsbolaget Trollängen nappade och ljusdesignern Sofia Lindén fick uppdraget. Detblev en ljusinstallation som kommer att bli permanent och med ljus spegla inte bara olika händelser utan även årstidernas skiftningar.
– Ljus och eld har alltid varit en inspirationskälla för mig, även under tiden då jag jobbade som gatuartist i sydamerika. Ljus är inte bara belysning, det berör på ett fysiskt plan och påverkar oss genom våra hormoner, säger Sofia Lindén på Trollängens hemsida.
Manifestationen uppmärksammar det våld som utövas av män och som är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. FN bedömer att var tredje kvinna på jorden utsätts för våld någon gång under sin livstid och att var femte kvinna utsätts för våldtäkt eller försök till våldtäkt.
Manifestationen kommer att pågå mellan den 25 november och 10 december. I Kungsbacka kommer även Kulturhuset och gångbron till stadshuset att vara ljussatta i orange.

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.