NYHETER 2021-09-15 KL. 20:26

Lät sjuk häst lida svårt – åtalas för djurplågeri

Den 25-åriga islandshästen var i ett erbarmligt skick. Tänderna var så anfrätta att djuret inte kunde stänga munnen på grund av smärta och hovarna så förstörda av den extremt smärtsamma hovsjukdomen fång att den inte kunde gå. Nu har hästens ägare åtalats för djurplågeri.

Lät sjuk häst lida svårt – åtalas för djurplågeri

Varning för starka bilder

Den 25-åriga islandshästen har haft problem med hovarna i många år och flera gånger behandlats av såväl veterinär, som hovslagare för den smärtsamma sjukdomen fång.

Mångåriga problem


Redan 2009 uppmanades hästens ägare, som är bosatt på en gård i Kungsbacka kommun, att vidta åtgärder för att minimera risken för att hästen skulle drabbas av nya fånganfall.

Hästen, som gick ute, ordinerades även total boxvila på mycket tjockt och mjukt underlag. Allt för att dess smärtande hovar skulle avlastas.

Rätt behandlad kan fång botas. Men utan rätt åtgärder leder sjukdomen till att hovarna förstörs helt. Tillståndet är extremt smärtsamt och anses orsaka så svårt lidande att avlivning oftast bedöms vara den enda lösningen.

Anmälde till länsstyrelsen


Enligt hästägaren vidtogs de åtgärder som krävdes för att hästen skulle bli frisk under 2009. Att hästen mått bättre efter insatserna bekräftas också av den hovslagare som varit inkopplad på fallet.

Men över tid har den 25-åriga hästens hälsa försämrats. I samband med att valacken i början av november 2019 smitit från sin hage, upptäckte en person som hjälpte hästen hem, att han hade väldigt svårt att gå och verkade allmänt medtagen.

Iakttagelserna utmynnade i en anmälan till länsstyrelsen. Ett år senare, i slutet av juni 2020, kom ytterligare en anmälan, gällande samma häst, in till myndigheten.

I samband med detta gjorde veterinär och djurskyddshandläggare en inspektion på gården.

Fann svårt lidande häst


Enligt länsstyrelsens utsända fann de den 25-åriga islandshästen stående helt ensam, utan sällskap av andra hästar, i vad som bara kan beskrivas som ett erbarmligt skick.


Hästens hovar var så illa medfarna av den smärtsamma hovsjukdomen fång, att den knappt kunde gå. FOTO: Länsstyrelsen (Bild från polisens förundersökningsprotokoll)


Hästens hovar var svårt nedbrutna av fång, vilket gav upphov till så svåra smärtor att djuret endast med största svårighet kunde ta sig fram. Tänderna var också anfrätta av sjukdom, som tillåtits gå så långt att käkbenen och tandrötterna blottats och blivit brunsvarta. Smärtan från tänderna och käkbenen var så intensiv att hästen inte kunde stänga munnen, vilket märktes på att dess tunga blev hängande utanför.

Veterinären på plats konstaterade att hovarna befunnit sig i samma tillstånd under minst ett halvår. Tandproblemen ansåg hon att hästen lidit av i minst 2-3 års tid.


Hästens tänder var så anfrätta att käkben och tandrötter blottlagts och blivit brunsvarta. Tillståndet var så smärtsamt att hästen inte kunde stänga munnen. FOTO: Länsstyrelsen (Bild från polisens förundersökningsprotokoll)

Hästen reds fortfarande


Vid tillsynsbesöket uppgav hästens ägare, en 56-årig man, att han inte uppmärksammat att hans häst var så sjuk. Mannen uppgav att hästen gått att rida och att han uppfattat de problem den haft som tecken på naturligt åldrande.

Länsstyrelsen anmälde 56-åringen till åtal. När polisen började utreda saken tog mannen tillbaka uppgiften om att han fortsatt att rida sin sjuka häst. Istället uppgav han att hästen pensionerats och hållits som sällskapsdjur de senaste 5-10 åren. Han berättade också att den tidigare hållits tillsammans med en annan äldre häst, som avlidit för ett par år sedan.

56-åringens utsaga motsägs dock – bland annat av veterinären som var på plats vid tillsynsbesöket. I ett förhörsprotokoll från polisens förundersökning svarar hon så här, på förhörsledarens frågor (förhörsledarens frågor markerade i fet stil):

Vet du om hästen reds i det tillståndet den var i?

– Ja, ägaren uppgav det. Vid det första besöket var det bara NN (ägarens namn, reds anmärkning) som närvarade. Vid det andra besöket var det både NN och hans fru.

Vad har hästen lidit av och på vilket sätt?

– Hästen har lidit av tandsjukdom, fång och med största sannolikhet av hormonella sjukdomar. Ensamhet, då han inte hade något sällskap. Ett långvarigt smärtsamt lidande som hade kunnat avhjälpas med rätt vård och omsorg.

Uppfattade du det som om NN förstod att hästen mådde dåligt?

– Ja, han visste ju om problemen. Det var uppenbart att hästen hade stora besvär. Han hade sett att hästen haft fång, tandproblem och gick ensam. Jag ifrågasatte hans empatiska förmåga. Jag vet inte om det var lathet, hans kunskap eller hans empatiska förmåga som var problemet. Det kändes inte som om polletten trillade ner om man säger så. Han var väl medveten om problemen själv men han tillkallade inte veterinär.

Den sjuka islandshästens ägare har nu åtalats för djurplågeri, som i vart fall pågått under perioden mellan 1 juli 2019 och 6 juli 2020. Då avlivades den sjuka hästen.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Krossade fönsterruta på skola
NYHETER 2021-10-20 KL. 09:28

Krossade fönsterruta på skola

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala
NYHETER 2021-10-19 KL. 21:00

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Efter landslagsplatsen:
HANDBOLL 2021-10-19 KL. 16:10

Efter landslagsplatsen: "Det största hittills i min karriär"

Kraftigt plus för kommunen
POLITIK 2021-10-19 KL. 13:18

Kraftigt plus för kommunen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.