NYHETER 2023-09-17 KL. 16:59

Laget städade stranden ren från skräp

Av Julia Sandstén Vikberg

Cigarettfimpar, träbitar, plast och annat skräp plockade tjejerna i HK Aranäs F12-lag i Kungsbacka upp när det var dags för Städa Halland.

Laget städade stranden ren från skräp
Tindra Degerlund, Nova Himlevik och Elin Borgenstam verkade tycka om att plocka skräp. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

På söndagen samlades handbollslaget vid Smarholmens badplats för att städa längs stranden. Lagmedlemmarna Nova Himlevik, Elin Borgenstam och Tindra Degerlund gick tillsammans med en stor påse och hjälptes åt att plocka skräp. Trots att de precis hade inlett städningen hade de redan hunnit fylla påsen med en hel del.

– Vi har hittat väldigt mycket träbitar, säger Tindra Degerlund

– Och många leksaker, säger Nova Himlevik.

Hanbollslaget var en av alla idrottsföreningar i Halland som deltog i Städa Halland i helgen. Det är Länsförsäkringar Halland och Städa Sverige som ligger bakom städdagarna där föreningarna som deltar får pengar för sin insats. Pernilla Degerlund, förälder och engagerad i HK Aranäs F12-lag i Kungsbacka, var en av dem som hjälpte till att arrangera lagets städdag.

– Det är för att tjejerna ska bli mer medvetna och för att de ska få vara delaktiga i att samla ihop pengar inför en avslutningscup som de vill åka på, säger hon.

Enligt henne var tjejerna positiva till idén om att plocka skräp.

– Det var "gud vad bra". Städa är kanske inte jättepopulärt bland tolvåringar men jag tror att de tycker att det är kul att göra något som lag utanför hallen, säger Pernilla Degerlund.


Isabelle Lundin, Olivia Bangsgaard, Nellie Fyrberg Callén och Siri Håkansson hjälptes åt med att städa. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Cigarettfimpar

Och det var inga sura miner hos lagmedlemmarna när de städade. Tvärtom så verkade de mycket riktigt tycka att det var roligt. Nova Himlevik menade att det kändes bra att göra en insats.

– Det är bra för miljön och vi får in extra pengar till laget, säger Nova Himlevik.

Lagmedlemmen Olivia Bangsgaard berättade att det skräp som hon hade hittat mest av var cigarettfimpar. Hon var kritiskt till att det verkade som att vuxna skräpade ner.

– Det är tråkigt att det är vi barn som får plocka efter de vuxna, säger Oliva Bangsgaard.


Olivia Bangsgaard hittade skräp under bordet. Foto: Julia Sandstén Vikberg
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.