Cigarettfimpar, träbitar, plast och annat skräp plockade tjejerna i HK Aranäs F12-lag i Kungsbacka upp när det var dags för Städa Halland.
På söndagen samlades handbollslaget vid Smarholmens badplats för att städa längs stranden. Lagmedlemmarna Nova Himlevik, Elin Borgenstam och Tindra Degerlund gick tillsammans med en stor påse och hjälptes åt att plocka skräp. Trots att de precis hade inlett städningen hade de redan hunnit fylla påsen med en hel del.
– Vi har hittat väldigt mycket träbitar, säger Tindra Degerlund
– Och många leksaker, säger Nova Himlevik.
Hanbollslaget var en av alla idrottsföreningar i Halland som deltog i Städa Halland i helgen. Det är Länsförsäkringar Halland och Städa Sverige som ligger bakom städdagarna där föreningarna som deltar får pengar för sin insats. Pernilla Degerlund, förälder och engagerad i HK Aranäs F12-lag i Kungsbacka, var en av dem som hjälpte till att arrangera lagets städdag.
– Det är för att tjejerna ska bli mer medvetna och för att de ska få vara delaktiga i att samla ihop pengar inför en avslutningscup som de vill åka på, säger hon.
Enligt henne var tjejerna positiva till idén om att plocka skräp.
– Det var "gud vad bra". Städa är kanske inte jättepopulärt bland tolvåringar men jag tror att de tycker att det är kul att göra något som lag utanför hallen, säger Pernilla Degerlund.
Cigarettfimpar
Och det var inga sura miner hos lagmedlemmarna när de städade. Tvärtom så verkade de mycket riktigt tycka att det var roligt. Nova Himlevik menade att det kändes bra att göra en insats.
– Det är bra för miljön och vi får in extra pengar till laget, säger Nova Himlevik.
Lagmedlemmen Olivia Bangsgaard berättade att det skräp som hon hade hittat mest av var cigarettfimpar. Hon var kritiskt till att det verkade som att vuxna skräpade ner.
– Det är tråkigt att det är vi barn som får plocka efter de vuxna, säger Oliva Bangsgaard.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.