Lång väntan för uppkörning
Av Christina Nordwall
Just nu är det stort intresse för att ta B-körkort. För den som vill köra upp i Kungsbacka i vår kan väntan bli lång.
Just nu vill extra många ta körkort vilket också innebär något längre väntetider för uppkörning. Foto: Pixabay
– Det är lite längre köer än normalt men det finns strö-tider i februari, mars och april. I maj däremot finns det gott om tider för uppkörning och teoriprov går att göra nästan när som helst, säger Sofia Lindahl, kommunikationschef Förarprov på Trafikverket.
Redan förra året sågs en klar ökning av körkortsintresserade. Trenden håller i sig i år också.
– Det är ett oerhört tryck på att ta körkort, jag tror att många inser att det är viktigt att ha den kompetensen i arbetslivet. Det gjordes fler prov förra året än tidigare och för att möta det har vi skruvat på vår verksamhet genom övertid och utökade öppettider. Vår verksamhet har också påverkats av pandemin, vi har fått tunna ut i teoriprovsalarna och har inte kunnat ta in lika många. Detsamma gäller körproven där vi har gjort de åtgärder vi har kunnat genom att till exempel desinficera bilarna mellan proven, säger Sofia Lindahl.
Många kör privatSett till hela landet är det 70 procent som väljer att köra upp som privatist, resten går i körskola.
– De flesta behöver 2,3 gånger på sig för att klara körkortet. Om man kör privat kan det vara bra att ta några lektioner för att stämma av hur man ligger till, säger Sofia Lindahl.
Planera och tränaOavsett om hur man väljer att göra sin körkortsutbildning är det viktigt att förbereda sig ordentligt, träna på körningen och plugga teori. Det är också bra att boka provtid i god tid.
– Vårt bokningssystem är öppet elva månader framåt. Det går att planera sin körkortsutbildning och träna mycket så att man kommer väl förberedd. Har man planer på att ta körkort i sommar, eller till hösten, är det smart att lägga upp sin utbildningsplan redan nu och boka prov, säger Sofia Lindahl.
Fakta:Enligt statistik från Trafikverket klarade 44,77 procent sin uppkörning under perioden januari–december 2021 i område Göteborg syd där Kungsbacka ingår.
67,24 procent av dessa var trafikskoleanmälda, resten privatister.
Antal godkända kvinnor var 46,90 procent, antal godkända män 43,04 procent.