NYHETER 2021-12-28 KL. 06:40

Kvinna får böter för dålig kattskötsel

Av Elisabeth Däljemar

Den 78-åriga kvinnan fick djurförbud för att hon under drygt fem års tid vanvårdat sex katter svårt. Ett knappt halvår senare hade kvinnan skaffat sex nya katter, varav en var i så dåligt skick att den omedelbart omhändertogs. Nu får 78-åringen böta för brott mot djurskyddslagen.

Kvinna får böter för dålig kattskötsel
Flera katter vari dåligt skick och kvinnan hade djuren även efter att hon fått djurförbud. Nu väntar böter. Foto: Pixabay.

Den 78-åriga kvinnan, som är bosatt i ett samhälle i Kungsbacka kommun, har i många år matat och tagit hand om katter som uppehållit sig i och runt hennes bostad.
När katterna blev sjuka uppmärksammade kvinnan inte detta i tid. Från hösten 2012, till våren 2018 sökte kvinnan veterinärvård för sammanlagt sex olika katter.
Samtliga visade sig vara i väldigt dåligt skick vid framkomsten till veterinär. Flera av dem på grund av långt framskridna tumörsjukdomar, som om de uppmärksammats i tid, varit möjliga att behandla framgångsrikt. Att kvinnans katter varit medvetslösa och döende vid framkomsten till veterinär har också förekommit.
Situationen har försvårats av att 78-åringen i flera fall inte velat betala för vården hennes katter behövt. Hon har inte heller behandlat sina katter i enlighet med de hemgångsråd hon fått av veterinär. I ett fall vägrade hon att, på veterinärens inrådan, låta avliva en katt som istället fick ligga och självdö i hennes hem.
Kvinnan blev slutligen anmäld för sin bristande katthållning, och i början av 2019 meddelades hon djurförbud av länsstyrelsen.
Men det hjälpte inte. När länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ett knappt halvår senare gjorde en oanmäld inspektion hemma hos 78-åringen fann man sex nya katter i hennes vård. En av dem var i så dåligt skick att den omedelbart omhändertogs, av djurskyddsskäl.
Vid inspektionen hävdade kvinnan att katterna som hittats på hennes fastighet var förvildade och att hon bara matat dem någon enstaka gång.
Djurskyddsinspektörerna på plats gjorde dock en annan bedömning och åtalsanmälde 78-åringen.
För en tid sedan ställdes kvinnan inför rätta för brott mot djurskyddslagen.
Nyligen fick hon sin dom: 80 dagsböter. Tillsammans med den del av rättegångskostnaderna som 78-åringen ska stå för och avgift till Brottsofferfonden rör det sig om 6 600 kronor.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-