NYHETER 2023-02-16 KL. 08:25

Kungsbackabor kräver miljoner från staten

Av Ronny Karlsson

Staten krävs på totalt 363 miljoner kronor av personer som drabbades av narkolepsi. Flera kungsbackabor finns med bland de nästan 2000 personer som står bakom kraven.

Kungsbackabor kräver miljoner från staten
Fler kungsbackabor finns med bland de personer som nu stämmer staten på mångmiljonbelopp. Foto: Pixabay.

Enligt skadeståndsanspråket bröt svenska staten mot artikel 8 i Europakonventionen i samband med vaccinationskampanjen mot svininfluensan 2009–2010. Artikel 8 handlar om rätten till privat- och familjeliv och dess konkreta innebörd har preciserats av Europadomstolen. Stater måste bland annat aktivt förse människor med nödvändig information så att de kan värdera risker för liv och hälsa.
Flera kungsbackabor är nu med bland de nästan 500 personer som drabbades av narkolepsi och nu kräver stora pengar av staten. Dessutom har över 1500 anhöriga skickat in skadeståndsanspråk mot staten.
– Staten begick ett antal fel i samband med massvaccinationen. Ett fel var att inte informera tydligt om att vaccinet bara hade testats på 300 barn. Det gjorde att testerna på barn inte levde upp till kraven på klinisk prövning, säger advokat Clarence Crafoord, juridiskt ombud för de drabbade.
De sökande tog vaccinet Pandremix och det ledde till komplikationer för många svenskar.
– Det är tydligt att staten inte gav medborgarna tillräcklig information för att de skulle kunna värdera hälsoriskerna med Pandemrix. Inte heller stod det klart att en urskillningslös massvaccination var nödvändig. Vi hoppas att vårt skadeståndskrav ska leda till att statens ansvar för vaccinationsskadorna äntligen befästs, säger Clarence Crafoord.
I samband med att skadeståndsanspråket lämnas in presenterar Narkolepsiföreningen i dag ett politiskt förslag om en ny lag vid massvaccination. Föreningen anser att den nya lagen bör harmoniera med Europakonventionen och tydliggöra statens skyldigheter både när det gäller informationsgivning och ersättning för vaccinskador.SENASTE TV-NYHETERNA

Hotade med yxa – nu åtalas mannen
NYHETER 2023-03-24 KL. 19:00

Hotade med yxa – nu åtalas mannen

Löftadalen klarar Tidönerskärning
JOBB & PENGAR 2023-03-24 KL. 16:30

Löftadalen klarar Tidönerskärning

Krönika: Att nå fram kan vara knepigt
KRÖNIKOR 2023-03-24 KL. 15:00

Krönika: Att nå fram kan vara knepigt

Nya solcellsparken får sällskap av får
JOBB & PENGAR 2023-03-24 KL. 12:45

Nya solcellsparken får sällskap av får

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Debatt: Klimatet har inte tid att vänta
DEBATT 2023-03-24 KL. 10:30

Debatt: Klimatet har inte tid att vänta

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.