NYHETER 2023-02-16 KL. 08:25

Kungsbackabor kräver miljoner från staten

Av Ronny Karlsson

Staten krävs på totalt 363 miljoner kronor av personer som drabbades av narkolepsi. Flera kungsbackabor finns med bland de nästan 2000 personer som står bakom kraven.

Kungsbackabor kräver miljoner från staten
Fler kungsbackabor finns med bland de personer som nu stämmer staten på mångmiljonbelopp. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Enligt skadeståndsanspråket bröt svenska staten mot artikel 8 i Europakonventionen i samband med vaccinationskampanjen mot svininfluensan 2009–2010. Artikel 8 handlar om rätten till privat- och familjeliv och dess konkreta innebörd har preciserats av Europadomstolen. Stater måste bland annat aktivt förse människor med nödvändig information så att de kan värdera risker för liv och hälsa.
Flera kungsbackabor är nu med bland de nästan 500 personer som drabbades av narkolepsi och nu kräver stora pengar av staten. Dessutom har över 1500 anhöriga skickat in skadeståndsanspråk mot staten.
– Staten begick ett antal fel i samband med massvaccinationen. Ett fel var att inte informera tydligt om att vaccinet bara hade testats på 300 barn. Det gjorde att testerna på barn inte levde upp till kraven på klinisk prövning, säger advokat Clarence Crafoord, juridiskt ombud för de drabbade.
De sökande tog vaccinet Pandremix och det ledde till komplikationer för många svenskar.
– Det är tydligt att staten inte gav medborgarna tillräcklig information för att de skulle kunna värdera hälsoriskerna med Pandemrix. Inte heller stod det klart att en urskillningslös massvaccination var nödvändig. Vi hoppas att vårt skadeståndskrav ska leda till att statens ansvar för vaccinationsskadorna äntligen befästs, säger Clarence Crafoord.
I samband med att skadeståndsanspråket lämnas in presenterar Narkolepsiföreningen i dag ett politiskt förslag om en ny lag vid massvaccination. Föreningen anser att den nya lagen bör harmoniera med Europakonventionen och tydliggöra statens skyldigheter både när det gäller informationsgivning och ersättning för vaccinskador.


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.