NYHETER 2023-03-15 KL. 15:08

Kungsbackabo döms för hets mot folkgrupp

Av Julia Sandstén Vikberg

En man som är boende i kommunen uttalade sig nedsättande om romer i ett inlägg på sitt Twitterkonto, där han hade tiotusentals följare. Nu döms mannen för hets mot folkgrupp.

Kungsbackabo döms för hets mot folkgrupp
En man i 60-årsåldern som är boende i Kungsbacka kommun döms för hets mot folkgrupp. Foto: Montage

TV-klipp och nyheter

Det var i början av förra året som mannen delade en nyhetsartikel som handlade om åldringsrån i ett inlägg på Twitter och kommenterade det med "en romsk specialitet". Inlägget spreds då mannen hade flera tiotusentals följare på sitt Twitterkonto och inlägget låg dessutom öppet för alla.

Åklagaren som åtalat mannen menar att mannen uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung och därför gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Mannen förnekar brott. Han har erkänt att det är han som har lagt upp det aktuella inlägget på Twitter men menar att det utgjorde ett "ganska neutralt sakpåstående om ett sakförhållande som man kan diskutera" och inte hets mot folkgrupp.

Tingsrätten bedömer dock att inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och att det var fråga om "ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt". Mannen, som är i 60-årsåldern och är boende i Kungsbacka kommun, döms därför för brottet och får villkorlig dom och dagsböter på totalt 13 200 kronor som straff.TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.