NYHETER 2021-11-30 KL. 11:00

Kungsbacka satsar på mer wifi för alla

Av Ronny Karlsson

I många av kommunens lokaler kan den som vill surfa trådlöst – helt gratis. Nu tas ytterligare ett steg mot en trådlös kommun. Som första offentliga miljö får Kungsbacka idrottsplats ett eget wifi-nät, öppet för allmän gratissurf.

Kungsbacka satsar på mer wifi för alla
Snart ska det gå att surfa gratis i Kungsbackas offentliga utemiljöer. Idrottsplatsen står först på tur. Foto: Kungsbacka kommun.

TV-klipp och nyheter

Att man kan surfa trådlöst i offentliga utemiljöer är en viktig service för Kungsbackas kommuninvånare, tycker Lennart Torgerson – enhetschef för Kungsbacka Bredbandsnät. I framtiden vill han därför förse fler av kommunens offentliga utemiljöer med egna wifi-nätverk.
– Idrottsparken är först ut och vi ser fram emot att kunna erbjuda gratis wifi till alla som vistas där. Vi planerar att erbjuda gratis wifi i fler offentliga utemiljöer. Vi gör detta för att öka servicen för kommuninvånarna. Tillgången till wifi gör det möjligt för oss alla att exempelvis få information, service eller läsa tidningen på nätet, säger Torgerson i ett pressmeddelande.
Temalekplatsen vid Borgmästaregatan nämns som en möjlig framtida plats för trådlöst nätverk. Men även ett antal andra offentliga utemiljöer ska komma i fråga för utomhussatsningen på wifi.
Att koppla upp sig mot de kommunala wifi-nätverken är enkelt. Men att använda dem är inte helt okomplicerat.
Kungsbacka kommun får inte konkurrera med kommersiella internetoperatörer. Därför är hastigheten i de kommunala utomhusnätverken begränsad.
Att de kommunala wifi-nätverken är öppna för alla innebär också att den information som skickas i den kan avlyssnas och bli synlig för andra.
Platserna med öppna kommunala wifi-nätverk ska märkas ut med särskilda skyltar. Den som använder sig av nätverken blir automatiskt registrerade. Men bara tillfälligt, lovar nätverksarkitekten Fredrik Larsson.
- De enheter som kopplas till nätverket registreras och sparas i loggar som rensas efter en månad. Detta gör vi för att fördela och tidsbegränsa åtkomsten till nätet, men också för att kunna stänga av enheter som bryter mot säkerhetsregeln, förklarar han.


Så kopplar du upp dig
1. Anslut till wifi-nätverket som heter guest@kungsbacka.
2. Välj fliken Gäst.
3. Logga in med din e-postadress och acceptera villkoren för att använda det trådlösa nätverket.
4. Verifiera din e-postadress.
5. Surfa på!


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.