NYHETER 2022-05-30 KL. 14:53

Kungsbacka kan få extra ambulans

Av Christina Wagner

Allianspartierna i regionen presenterade sitt budgetförslag på måndagen. 900 miljoner mer i kassan i Halland ska ge regionala satsningar på bland annat psykiatri, nära vård och social hållbarhet. Och en extra ambulans till Kungsbacka.

Kungsbacka kan få extra ambulans
Arkivfoto: Norra Halland

Allianspartierna vill bland annat fortsätta satsa på psykiatrin under 2023, som ska få förstärkt ekonomi med 26 miljoner kronor.
– Vi har gjort stora satsningar under åren men vi ser att det behövs ytterligare förstärkningar. Därför avsätter vi ytterligare medel i budget för att stärka psykiatrin, sa Benny Strandberg (KD).

Nära vård
Vården ska bli mer tillgänglig, trots åldrande befolkning och att färre ska vårda fler. Bland annat vill partierna att läkare från vårdcentraler ska kunna göra hembesök, fem specialistläkare ytterligare ska också anställas under åren 2023 och 2024. Alliansen vill också att regionen avlastar länets vårdcentraler med kostnaden för externa vårdappar. Tidigare när patienter, som varit skrivna på en vårdcentral, ringt nätläkare har vårdcentralen fått betala kostnaden.
– Nu sätter vi som princip att regionen tar 75 procent. Det frigör 18 miljoner till vårdcentralerna, som de förhoppningsvis kan använda till sin digitala utveckling, sa Tommy Rydfeldt (L).

Extra ambulans
Just Kungsbacka föreslås få en extra ambulans, till en kostnad av 9 miljoner kronor. Dessutom ska åtta till nio personer rekryteras för att kunna bemanna den dygnet runt. Stärkt kvinnohälsovård och miljö och klimatfrågor är andra förstärkta områden, bland annat vill Alliansen satsa 12 miljoner på att minska regionverksamheternas eget klimatavtryck och lägga 10 miljoner på laddstolpar för elbilar.
Medarbetare i regionen ska också få ta del av pengarna, Alliansen vill till exempel införa att även undersköterskor och undersköterskor inom ambulansen får kortare arbetsveckor, likt vad sjuksköterskor tidigare fått, från 34 till 32 timmar per vecka.
Sammanlagt är budgeten för 2023 på över 13 miljarder, de 900 extra miljonerna finansieras med statsbidrag och ökade skatteintäkter.
- Jag känner mig väldigt nöjd med alliansens budgetförslag. Vi identifierar områden där särskilda insatser krävs. Men vi tar också ansvar för en hållbar ekonomi och ett ledarskap med tillit, där verksamheterna får utökade ramar och mandat att driva sin egen utveckling, säger Mikaela Waltersson (M).


SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.