NYHETER 2021-09-28 KL. 09:04

Krav på bankkontor även på mindre orter

Krav på bankkontor även på mindre orter

Var tionde kommun saknar bankkontor, och en tredjedel av Sveriges 290 kommuner har inget eller endast ett bankkontor. Det visar en ny rapport från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

– Jag vill behålla bankkontoren och införa kontanter igen, säger fjäråsbon Rose-Marie Eriksson, ordförande i Hela Sverige ska leva i Halland.

Rapporten Kapital i hela landet visar på en dramatisk trend av kontorsnedläggningar på landsbygden och de kontor som finns kvar är koncentrerade till storstäderna. Digitaliseringen medför nya möjligheter men ersätter inte den lokala kännedomen.

– Det är en stor förtvivlan ute i landet och även om vi är priviligerade som bor i en urbaniserad landsbygd i Halland med närhet till storstaden. Och när det gäller digitaliseringen är det ett problem att alla inte har full täckning, till exempel i Kungsbacka kommun där jag bor, säger Rose-Marie Eriksson.

När lokala bankkontor läggs ner försvinner kunskapen om den lokala marknaden, vilket är en förutsättning för en rättvis lånebedömning och affärsvärdering. Konsekvensen blir att företagare på landsbygden får svårare att få lån, får högre ränta och sämre villkor eftersom banken saknar kunskap om hur affärsidéer står sig på den lokala marknaden. Och när allt fler gör verklighet av drömmen att flytta utanför storstaden innebär det att banker behövs både på landsbygden såväl som i städerna.

Svårt med kontanter


Rose-Marie som är engagerad i flera föreningar är också irriterad över hur svårt det är att hantera kontanter vid arrangemang.

– Ja, om vi har ett arrangemang på Hunehals till exempel och säljer lotter så tar banken 1,50 av lottens pris på fem kronor om någon vill betala med swish. Vår förening betalar ju redan en bankavgift. Och om man kommer till banken med kontanter uppfattas man nästan som kriminell. Ska det behöva vara så svårt få sätta in pengar? Jag accepterar det inte, det är ett betalningsmedel som det har beslutas om för många år sedan, säger Rose-Marie Eriksson.

Hela Sverige vill leva vill nu att man politiskt ser över hur banknärvaron kan öka i de delar av landet där den nu saknas.

 

Läs mer: Färre kontanter tas ut – så ser det ut i Kungsbacka

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Krossade fönsterruta på skola
NYHETER 2021-10-20 KL. 09:28

Krossade fönsterruta på skola

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala
NYHETER 2021-10-19 KL. 21:00

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Efter landslagsplatsen:
HANDBOLL 2021-10-19 KL. 16:10

Efter landslagsplatsen: "Det största hittills i min karriär"

Kraftigt plus för kommunen
POLITIK 2021-10-19 KL. 13:18

Kraftigt plus för kommunen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.