NYHETER 2020-03-19 KL. 07:03

Kommunen stäms på tio miljoner

Den stora fastigheten ligger alldeles intill vattnet i Särö. Utmärkt att bygga fler hus på anser ägaren. Inte alls, det är parkmark och grönstråk, hävdar kommunen. Nu kräver fastighetsägaren tio miljoner i skadestånd.

Kommunen stäms på tio miljoner
Nedre delen av den stora tomten vid stranden i Särö är parkmark, påstår kommunen. Inte alls, det är kvartersmark med möjlighet att bygga på, hävdar Ulf Haagerup som nu stämt kommunen på tio miljoner i skadestånd.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Huset byggdes 1972, och den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten längst ner på Sunnanängsvägen i Särö köptes 2008 av Ulf och Barbro Haagerup. Enligt detaljplanen är en del av marken så kallad kvartersmark där man får bygga, resten är planerad som ”allmän platsmark”. Hur det ska tolkas har blivit en konflikt.

Det startade 2013 då byggnadsnämnden hörde av sig och hävdade att familjen Haagerup hade skärmat av sin tomt ner mot vattnet med staket och därmed hindrade passage och allemansrätten. Man förelade familjen att ta bort staketet.

Överklagade


Haagerups överklagade och visade att staketet funnits där sedan flera decennier. Det kunde inte kommunen motbevisa, och därmed var det eventuella svartbygget preskriberat, så byggnadsnämnden fick backa.

Men det här fick familjen att fundera vidare på vem som egentligen bestämde vad man fick göra på deras mark. Om kommunen ville ha den som parkmark och grönstråk, fick man väl lösa in den och betala!

Alternativt borde kommunen låta den stora gräsmattan förvandlas till kvartersmark. Där rymdes ledigt två tomter med stort värde.

Men kommunen säger nej till båda lösningarna. Att göra en särskild plan för två byggrätter skulle ta ”oproportionerligt stora resurser”. Man var heller inte intresserad av att ta bort det man hävdar är parkmark för en enskilds vinning.

Familjen Haagerup kontrade med att det begåtts ett formellt fel när delar av tomten planerades som parkmark en gång i tiden.

Nerröstad


Politikerna var inte eniga när ärendet behandlades i april 2017. Ordförande Thure Sandén (M) ville gå på familjens linje, men blev nerröstad.

Men Ulf Haagerup är inte den som ger sig. Nu stämmer han kommunen och kräver tio miljoner i ekonomiskt skadestånd. Det baseras på en värdering av marken till åtta miljoner. En inlösen innebär normalt sett 125 procent av värdet, vilket alltså blir tio miljoner. Dessutom kräver familjen 150 000 i ideellt skadestånd.

Nu lär det som vid alla stämningar först bli frågan om en muntlig förberedelse. Når man ingen förlikning där väntar avgörande i Varbergs tingsrätt.

Ulf Haagerup har även engagerat sig i konflikten på Vita Sand, där markägaren Stefan Ankargren inte heller får bygga på sin mark.

– Det är exakt samma förhållanden. Men vi tar en sak i taget, säger Ulf Haagerup.

 

TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lyckad premiär på City Rock
2025-05-11 KL. 15:00
Premium

Lyckad premiär på City Rock

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.