NYHETER 2024-06-28 KL. 15:00

Kommunen förenklar beställning av färdtjänst

Av Anton Lorentzson

Nämnden för Teknik kommer lämna över ansvaret om beställningar av färdtjänst och skolskjuts till Region Halland. Förslaget som antagits innebär en aktör mindre att vända sig till för invånare som är i behov av färdtjänst.

Kommunen förenklar beställning av färdtjänst
Det ska bli smidigare att beställa färdtjänst i Kungsbacka, det menar Monica Neptun (L). Arkivbilder: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka kommun kommer, likt övriga kommuner i Halland, att överlåta ansvaret för beställningscentral för färdtjänst och skolskjuts till Region Halland och Hallandstrafiken. Sedan tidigare har Hallandstrafiken ansvar för trafiksamordningen och kommer i och med det nya förslaget att ta över uppgiften som beställningscentral.

– Förslaget innebär en förenkling i ett invånarperspektiv eftersom man vänder sig till en och samma aktör som både tar emot beställning och samordnar resor. När vi träffar en överenskommelse med regionen har vi också en kortare tidsram än vid en upphandling. Det ger oss möjlighet att utvärdera den nya lösningen löpande, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik, i ett pressmeddelande.

I dagsläget har man ett avtal med Dynava som sköter den särskilda kollektivtrafiken, men avtalet löper ut i mars 2025. I stället för en ny upphandling överlåter man ansvaret till regionen. Den särskilda kollektivtrafiken innefattar både färdtjänst och skolskjuts och idag är det redan Hallandstrafiken som är beställningscentral för skolskjutsen med buss, medan Dynava ansvarar för skolskjuts med personbil.

– Lösningen innebär enklare kontaktvägar, möjlighet att tillgodose särskilda behov och effektiv samordning av skolskjuts anpassad till efterfrågan och med tillgång till olika transportmedel. Det är även positivt ur ett barnrättsperspektiv, säger Emanuel Forsell, ordförande för nämnden för Förskola & Grundskola, i pressmeddelandet.

För invånare i Kungsbacka som är i behov av färdtjänst betyder förslaget att det kommer att bli smidigare att beställa och genomföra sina resor. Beslut om förslaget kommer att tas i kommunfullmäktige i september 2024.



TV-klipp och nyheter

Veckans rosor
NYHETER 2024-06-30 KL. 09:45

Veckans rosor

Naturen är viktig för Marika
FAMILJ 2024-06-29 KL. 17:30
Premium

Naturen är viktig för Marika

Grannar samlades för loppis
NYHETER 2024-06-29 KL. 16:30
Premium

Grannar samlades för loppis

Drogad körde bil utan körkort
BLÅLJUS 2024-06-29 KL. 15:00
Premium

Drogad körde bil utan körkort

Kommunen kan få betala miljoner
NYHETER 2024-06-28 KL. 14:00
Premium

Kommunen kan få betala miljoner

Har begått säkerhetsöverträdelser

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-30 KL. 16:30
Hundar ställdes ut på Tjolöholm
NYHETER 2024-06-30 KL. 09:45
Veckans rosor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.