NYHETER 2022-07-24 KL. 18:00

KD vill få fler äldre att stanna i arbete

Av Embla Starke Sundén

Kristdemokraterna i Kungsbacka har skickat in en motion till kommunfullmäktige där de vill att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att med hjälp av åtgärder få folk att stanna kvar i arbete efter att de fyllt 65 år.

KD vill få fler äldre att stanna i arbete
Fredrik Kollberg (KD). Foto: Ronny Karlsson

Grunden till motionen ligger i att befolkningen blir allt äldre. Folk är i behov av service från kommunen, men det blir färre och färre som ska bidra till den.
– Vi måste se till att klara kompetensförsörjningen framöver. Vi ser gärna att den som besitter en viss kompetens själv är med och hittar en lösning så att kompetensen inte försvinner så fort personen fyllt 65. Det kan vara att man går ner lite i arbetstid eller får i uppgift att lära upp en ersättare i ett tidigare skede, säger Fredrik Kollberg, Kristdemokraterna.

I motionen nämns Halmstad som ett exempel, de har en premie för 65-plussare sedan några år tillbaka. Kristdemokraterna i Kungsbacka vill införa en premie även i Kungsbacka. Det skulle vara en del i arbetet för att behålla kompetensen.
– Vi tror ju inte att det räcker med en premie för att få folk att stanna kvar i arbetet. Om någon inte klarar av att jobba vidare så spelar det ju ingen roll hur mycket pengar vi kastar på dem. Därför är det viktigt att man börjar tidigare, med åldersanpassade riskbedömningar, förklarar Fredrik Kollberg.

Utöver att införa en premie ser Kristdemokraterna gärna att man arbetar i förebyggande syfte för att få äldre personal att jobba kvar. Åtgärderna ska sättas in i samråd med personalen för att förhindra att personalen blir utarbetad.
– Vi ser det som att det blir en självförsörjande process, då man inte behöver lägga lika mycket pengar på nyrekryteringar, förklarar Fredrik Kollberg.Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.