NYHETER 2022-07-24 KL. 18:00

KD vill få fler äldre att stanna i arbete

Av Embla Starke Sundén

Kristdemokraterna i Kungsbacka har skickat in en motion till kommunfullmäktige där de vill att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att med hjälp av åtgärder få folk att stanna kvar i arbete efter att de fyllt 65 år.

KD vill få fler äldre att stanna i arbete
Fredrik Kollberg (KD). Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

Grunden till motionen ligger i att befolkningen blir allt äldre. Folk är i behov av service från kommunen, men det blir färre och färre som ska bidra till den.
– Vi måste se till att klara kompetensförsörjningen framöver. Vi ser gärna att den som besitter en viss kompetens själv är med och hittar en lösning så att kompetensen inte försvinner så fort personen fyllt 65. Det kan vara att man går ner lite i arbetstid eller får i uppgift att lära upp en ersättare i ett tidigare skede, säger Fredrik Kollberg, Kristdemokraterna.

I motionen nämns Halmstad som ett exempel, de har en premie för 65-plussare sedan några år tillbaka. Kristdemokraterna i Kungsbacka vill införa en premie även i Kungsbacka. Det skulle vara en del i arbetet för att behålla kompetensen.
– Vi tror ju inte att det räcker med en premie för att få folk att stanna kvar i arbetet. Om någon inte klarar av att jobba vidare så spelar det ju ingen roll hur mycket pengar vi kastar på dem. Därför är det viktigt att man börjar tidigare, med åldersanpassade riskbedömningar, förklarar Fredrik Kollberg.

Utöver att införa en premie ser Kristdemokraterna gärna att man arbetar i förebyggande syfte för att få äldre personal att jobba kvar. Åtgärderna ska sättas in i samråd med personalen för att förhindra att personalen blir utarbetad.
– Vi ser det som att det blir en självförsörjande process, då man inte behöver lägga lika mycket pengar på nyrekryteringar, förklarar Fredrik Kollberg.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter